در حقیقت ما هر لحظه در حال معامله کردن هستیم؛ چیزی میدهیم و در مقابل، چیزی را به دست میآوریم. فقط کافی است چند لحظه، کارهایی که امروز انجام دادهاید را مرور کنید. شما هر روز سرکار میروید؛ که پول به دست آورید. کتاب میخوانید؛ که آگاهیتان را افزایش دهید. حتی کارهای خیری که انجام میدهید، به این دلیل هستند که احساس خوبی داشته باشید!
شخصی در این معامله برنده است که نسبت به هزینهای که میکند (مانند پول، زمان، انرژی)، سود بیشتری به دست آورد. این مسئله، بخصوص در دنیای کسب و کارها پر رنگتر است. صاحبان کسب و کار برای این که سود خود را افزایش دهند و برنده این بازی باشند، باید به یک سوال ساده اما مهم پاسخ دهند: سرمایه گذاریهای قبلی، چقدر برای کسب و کار من سود یا ضرر داشته است؟ پاسخ به این سوال، هر چه باشد، نرخ بازگشت سرمایه آن کسب و کار را نشان میدهد.
در ادامه توضیح میدهیم که پاسخ این سوال چرا تا این اندازه اهمیت دارد.
یکی از مهمترین سرمایه گذاریهای هر کسب و کار، تبلیغات است. نرخ بازگشت سرمایه نشان میدهد که یک کمپین تبلیغاتی چند درصد موفق بوده است؟ تحلیل و مقایسه فعالیتهای تبلیغاتی قبلی بخصوص با استفاده از اعداد و ارقام، به کسب و کارها کمک میکند از اشتباهات خود درس بگیرند و در تصمیمگیریهای بعدی موفقتر عمل کنند.
نرخ بازگشت سرمایه یا ROI، مخفف عبارت Return on Investment میباشد. این شاخص همان طور از اسمش پیداست، سود یک سرمایه گذاری در امور مالی را محاسبه میکند. ROI در ساده ترین حالت ممکن به این شکل تعریف میشود: شاخصی است که مشخص میکند، یک سرمایه گذاری چه میزان سود یا زیان مالی برای شرکت داشته است؟
نرخ بازگشت سرمایه مخصوصا برای کسب و کارهای کوچک و استارتاپها، که منابع مالی محدودتر و فرصت اشتباه کمتری دارند، اهمیت پیدا میکند. لازم به ذکر است که نرخ بازگشت سرمایه (ROI)، یکی از فاکتورهای شاخص کلیدی عملکرد (KPI) است. شاخص KPI نشان میدهد که یک سازمان چه اندازه در رسیدن به اهدافش موفق بوده است.
اگر میخواهید درمورد شاخص KPI بیشتر بدانید، ما در این مقاله به طور کامل در این باره صحبت کردهایم: شاخص کلیدی عملکرد (KPI)
سعید یک ایده بسیار عالی برای کمپین تبلیغاتی شرکت دارد. همه جوانب را سنجیده و کاملا مطمئن است که این ایده سود شرکت را چند برابر میکند. تنها مشکلش مدیر بازاریابی سخت گیر شرکت است. تنها زبانی که او را قانع میکند، زبان اعداد و ارقام است. به هر صورت، کمپین با موفقیت راهاندازی شده و به اتمام میرسد. در جلسه بررسی بازدهی، مدیر از او یک سوال ساده میپرسد: میزان سود حاصل از این کمپین چند درصد بوده است؟
سعید از سوددهی این کمپین مطمئن است؛ ارتباط با مشتریان و صحبتهای تیم فروش، همه موفقیت این کمپین را نشان میدهند. اما نمیداند به صورت عددی موفقیت آن چند درصد است. به این ترتیب، زحمات او می تواند به راحتی زیر سوال برود! هر مدیری، هر چقدر هم سخت گیر و دقیق باشد، در مقابل زبان اعداد و ارقام تسلیم میشود!
احتمالا الان با خودتان می گویید: خب، این همه از نرخ بازگشت سرمایه تعریف کردید، حالا چطور میتوانم محاسبه اش کنم؟
محاسبه ROI، یک فرمول بسیار ساده دارد. فقط کافی است سود خالص حاصل از سرمایه گذاری را بر هزینه کل تقسیم کنید.بنابراین:
نکته مهم: اگر نمیدانید سود خالص حاصل از سرمایه گذاریتان چقدر بوده است، فقط کافی است مقدار هزینههای سرمایه گذاری را از سود ناشی از آن کم کنید. این گونه سود خالص به دست می آید.
فرض کنید که شما یک پیج اینستاگرامی فروش پوشاک دارید. پیج را راه اندازی کرده اید، عکس محصولاتتان را آپلود کرده اید، چیدمان پیج را انجام داده اید و همه چیز برای راه اندازی یک کمپین تبلیغاتی آماده است. با یک شرکت دیجیتال مارکتینگ در این باره قرارداد میبندید و استارت کار زده میشود. بعد از اتمام مدت آن کمپین، یک سوال پیش می آید:
این سرمایه گذاری چقدر برای کسب و کار من سود یا ضرر داشته است؟ اینجاست که ROI به کمکتان می آید. میتوانید از شرکتی که با آن قرارداد بسته اید بخواهید نرخ بازگشت سرمایه این کمپین را در اختیارتان قرار دهد. در این صورت عملکرد شرکت نیز برایتان شفافتر خواهد شد.
اگر میزان هزینه ای که برای این کمپین انجام داده باشید ۱۰ میلیون باشد و میزان سود شما ۱۵ میلیون باشد، ROI به شکل زیر محاسبه میشود:
بعد از محاسبه نرخ بازگشت سرمایه، با یک عدد روبرو میشویم . اما این عدد قرار است چه چیزی را به ما بفهماند؟ یا به عبارت ساده تر، از کجا بفهمیم که این خوب است یا نه؟
مقداری که بعد از محاسبه نرخ بازگشت سرمایه به دست می آورید، از سه حالت خارج نیست: صفر، مثبت و منفی. در ادامه هر سه حالت را بررسی میکنیم.
یعنی از لحاظ مالی(ممکن است برای مثال موجب برندسازی برای کسب و کار شما شده باشد)، نه سود کرده اید و نه ضرر. به این حالت در حسابداری، نقطه سر به سر میگویند.
به این معنی است که سود به دست آمده، بسیار بیشتر از هزینهای که پرداخت کردهایم، است. هر چه قدر این عدد بالاتر باشد، به این معنی است که از نظر مالی سرمایه گذاری موفقتری داشتهاید. این چیزی است که همه بازاریابان به دنبالش هستند.
در این صورت میزان هزینه ای که کرده ایم از میزان سودمان بیشتر شده است یا به عبارتی ضرر کرده ایم.این، یک معامله ناموفق را نشان میدهد و ممکن است اشکال کار در موارد زیر باشد:
برای مثال ممکن است صفحهای را برای تبلیغ انتخاب کرده باشیم که مخاطبان هدف ما در آن وجود ندارند.
مثلا باید حواسمان باشد که در سوشال مدیا (شبکههای اجتماعی)، متن طولانی، خشک و رسمی جواب نمیدهد.
خیلی مهم است که مخاطب در کجای سفر خود، با محتوای تبلیغاتی ما رو به رو شده است.
برای مثال در قیمت گذاری و کیفیت محصولاتمان کم کاری کرده باشیم.
نکتهی لازم به ذکر، این است که منفی بودن این عدد الزاما خبر بدی نیست. به خصوص، اگر اول راه هستید و به تازگی کسب و کار خود را شروع کرده اید!
مواجه شدن با یک عدد منفی به این معنی نیست که شما از آن سرمایه گذاری (مثلا تبلیغات) که انجام دادهاید، سودی عایدتان نشده! ممکن است آگاهی از برند را افزایش و یا هزینه جذب مشتری جدید (CAC) را کاهش داده باشد.
توجه کنید که هزینه جذب مشتریان جدید ۷ برابر بیشتر از حفظ مشتریان قدیمی است. پس در صورتی که روی مشتریانی که هیچ آشنایی با برند شما نداشتهاند، سرمایه گذاری کردهاید لازم است که صبر خود را بیشتر کنید؛ چون جذب مشتری جدید کار سادهای نیست!
یکی از مهم ترین ویژگی های این شاخص، ساده بودن آن است. محاسبه آن پیچیدگی ندارد و همین عامل آن را به یک استاندارد جهانی تبدیل کرده است.
این شاخص میزان درآمد حاصل از یک کمپین خاص را نشان میدهد و نسبت به شاخصهای سنجش تیم یا بطور کلی سازمان، مفیدتر است.
یکی از مهمترین مزایای این شاخص این است که می توانید نتایج حاصل از سرمایه گذاریهای مختلف را با یکدیگر مقایسه و در تصمیم گیریهای بعدی به آن مراجعه کنید.
البته این قضیه به این سادگیها هم که گفتیم نیست و پیچیدگیهایی دارد. بعضی موارد در این شاخص گنجانده نشده اند:
یکی از مفاهیمی که شناخت و استفاده از آن برای صاحبان کسب و کار و بازاریابان ضرورت دارد، نرخ بازگشت سرمایه یا ROI است. این شاخص، میزان سود یا زیان مالی سرمایه گذاریهایتان را نشان میدهد. توصیه میکنیم پیش از چیدن استراتژی بازاریابی بعدیتان، نگاهی به درصد سوددهی کمپینهای قبلی بیاندازید! این راهکار ساده، تصمیم گیری را برایتان آسانتر و نتیجه فعالیتهایتان را قابل پیش بینیتر میکند.
سوالات متداول
شاخصی است که مشخص میکند، یک سرمایه گذاری چه میزان سود یا زیان مالی برای شرکت داشته است؟
نرخ بازگشت سرمایه یا ROI، مخفف عبارت Return on Investment میباشد.
محاسبه ROI ، یک فرمول بسیار ساده دارد. فقط کافی است سود خالص حاصل از سرمایه گذاری را بر هزینه کل تقسیم کنید
محتوای این بلاگ توسط کارشناسان تایید شده است.
با تشکر از شما برای زمانی که صرف مطالعه این محتوا کردید.
تیم تولید محتوا | آژانس خلاقیت نبض مارکتینگ
مطالعه بیشتر
02188948917
09390724676