صنعت سرگرمی سالهاست که با دزدی اینترنتی مبارزه میکند؛ مخصوصا با وجود موتورهای جستجو که برای دریافت نسخههای غیرقانونی فیلم و موسیقی رایگان بستری ایدهآل هستند. گوگل با آگاهی از این معضل، اقداماتی را انجام داد تا مطمئن شود سایتهایی با محتوای غیرقانونی، نتوانند از موتور جستجوی گوگل در جهت منافع شخصی خود بهرهمند شوند.
میدانیم که در دنیای امروز، تقلب و دزدی آنلاین در حال افزایش است و بهطور خاص تبدیل به مشکلی اساسی برای کسبوکارهای صنعت سرگرمی شده است. برای نمونه از نظر آماری، بین ۲۳۰ تا ۵۶۰ هزار شغل به دلیل دزدی ویدیویی دیجیتال در ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ از بین رفته است.
علاوه بر این، دزدی اینترنتی باعث کاهش تولید ناخالص داخلی در این کشور شده است. به همین خاطر برای مبارزه با این پدیده و پاکسازی وب از محتواهایی که قانون کپی رایت را نقض میکنند، گوگل آپدیت الگوریتم دزد دریایی را در سال ۲۰۱۲ راهاندازی کرد.
با نظر به اینکه قوانین کپی رایت در وب فارسی چندان اجرا نمیشود و شاید از این جهت کارکرد و وجود Google Pirate اهمیتی نداشته باشد، در این مقاله قصد داریم به کلیه سوالاتی که ممکن است درباره الگوریتم دزد دریایی برای شما پیش آید پاسخ دهیم، پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
الگوریتم دزد دریایی گوگل چیست؟
دزد دریایی گوگل یکی از بهروزرسانیهای الگوریتمهای گوگل برای مجازات یا جریمه وبسایتهایی است که قانون کپی رایت را نقض میکنند. این بهروزرسانی بهطور خاص بر رتبهبندی سایتهای متقلب که قانون حق نسخهبرداری هزاره دیجیتال (DMCA) را نقض میکنند، تأثیر میگذارد. تأثیر الگوریتم دزد دریایی این گونه است که گوگل با توجه به عبارات جستجو، به جای سایتهایی که محتوای غیرقانونی دارند، سایتهای با محتوای اورجینال را در صفحه نتایج جستجوی خود نشان نمایش میدهد.
برای توضیح بیشتر باید گفت این جریمهها شامل کاهش رتبه یک سایت معین در صفحه نتایج جستجو است. از آنجایی که صفحات جستجو جایی هستند که مردم به محتوا و سایتهای مورد نیاز خود دسترسی پیدا میکنند، با جابجایی یا حذف سایتهای متقلب از نتایج جستجو، امکان جذب ترافیک ارگانیک آنها از بین میرود.
هنگامی که گوگل یک وبسایت غیرقانونی را پیدا کند، حتی اگر رتبه صفحه بسیار بالا باشد، آن را کاهش میدهد یا بهطور کامل دسترسی به آن صفحه را ممنوع میکند. این اقدام گوگل بهنوعی ارزشگذاری به سایتهایی است که از دستورالعملهای گوگل پیروی میکنند و از تولید محتوای غیرقانونی و جعلی خودداری میکنند.
اگرچه برخی از سایتهای متقلب همچنان در فریب موتور جستجو گوگل موفق عمل میکنند، اما گوگل بهطور مستمر در تلاش است تا اطمینان حاصل کند که این سایتها مجازات شوند.
الگوریتم دزد دریایی گوگل چگونه کار میکند؟
بهروزرسانی Google Pirate بهطور خاص سایتهایی را هدف قرار میدهد که DMCA (قانون کپی رایت هزاره دیجیتال) را نقض میکنند. برای انجام این کار، الگوریتم دزد دریایی از طریق سیستم DMCA برای وبسایتهایی که گزارش نقض کپی رایت بیشتری دریافت کردهاند، جریمههایی صادر میکند.
ابتدا، موتور جستجو، سایتهای دارای چندین نقض کپی رایت را شناسایی میکند. سپس رتبه سایتهایی را که محتوای دزدی ارائه میدهند را کاهش میدهد.
الگوریتم دزد دریایی همچنین میتواند سایتهای متقلب جدید را شناسایی کرده و سایتهایی را که به اشتباه متهم به دزدی شدهاند را مجدد به صفحه نتایج خود بازگرداند. قبل از راهاندازی الگوریتم دزد دریایی، در نتایج جستجو به کاربرانی که در جستجوی یک فیلم بودند، محتوایی غیرقانونی ارائه میشد، به این دلیل که رتبه آنها در SERP بالا بود.
اما اکنون گوگل محتواهایی را به کاربر ارائه میدهد که استاندارد و اوریجینال باشند؛ حتی اگر کاربران از عباراتی استفاده کنند که به محتوای تقلبی (piracy) اشاره دارد.
برای مثال، اگر کاربری «نام فیلم/موسیقی برای دانلود رایگان» را جستجو کند، ممکن است چند مورد جدید در نتایج جستجو به او ارائه شود، مانند:
تبلیغاتی که برای محتوای قانونی آن فیلم یا موسیقی نمایش داده میشود.
نوار کناری با اطلاعاتی درباره نحوه خرید، گوش دادن یا تماشای محتوای قانونی آن فیلم یا موسیقی
گفتی است گوگل در تلاش خود برای مبارزه با دزدی اینترنتی، پیشنهادات تکمیل خودکار را برای سایتها و محتواهای این چنینی حذف کرده است.
با این حال، بهروزرسانی الگوریتم دزد دریایی گوگل به این معنی نیست که همه سایتهای متقلب از فهرست گوگل حذف میشوند. کاربران همچنان میتوانند با جستجوی نام دقیق این سایتها، آنها را پیدا کنند.
کدام سایتها تحت تأثیر الگوریتم دزد دریایی قرار میگیرند؟
نحوه جریمه کردن گوگل به این صورت است که در ابتدا سایتهای با محتوای غیرقانونی، اعلانهایی دریافت میکنند و سپس گوگل اقدامات لازم را انجام میدهد. گزارش شده است که موتور جستجو گوگل در سال ۲۰۱۳ بیش از ۲۲۴ میلیون درخواست DMCA برای نتایج جستجو دریافت کرده است.
در نهایت گوگل حدود ۲۲۲ میلیون سایت را حذف کرد که البته باز هم حدود ۲ میلیون سایت متقلب در نتایج جستجو همچنان باقی ماندند.
در واقع موتور جستجو گوگل بر این باور است که این ۲ میلیون باقیمانده عملی غیرقانونی انجام نمیدهند یا به اطلاعات بیشتری برای جریمه کردن آنها نیاز است.
در کل براساس برآوردههایی که شده است، نمایش بیش از ۹۶ درصد از سایتهای با محتوای غیرقانونی در نتایج جستجو کاهش یافته است. در میان سایتهایی که بیشترین آسیب را دیدهاند، سایتهای تورنت قرار دارند که یک پلتفرم جهانی برای اشتراکگذاری محتوای غیرقانونی مانند فیلم و موسیقی است.
بهجز سایتهای تورنت، بهروزرسانی الگوریتم دزد دریایی گوگل بر سایر سایتهایی که بهطور غیرقانونی محتوایی را تبلیغ میکنند، نیز تأثیر گذاشته است، سایتهایی مانند:
- rapidgator.net
- uploaded.net
- 4shared.com
- vmusic.e.net
- thepiratebay.cr
- wnruder.eu
- pleer.com
با این حال، الگوریتم دزد دریایی تأثیر کمی بر سایتهایی دارد که به جستجوی ارگانیک متکی نیستند. برای نمونه این موضوع برای Pirate Bay، یکی از سایت های اصلی تورنت صادق است.
همچنین یکی از شگردهای اینگونه سایتها این است که برای دور زدن تحریمهای گوگل، دامنه خود را تغییر داده و به ارائه محتوای رایگان ادامه میدهند.
انتقاد از الگوریتم دزد دریایی گوگل
به محض راهاندازی الگوریتم دزد دریایی گوگل، این الگوریتم مورد ستایش مقامات و اهالی صنعت سرگرمی قرار گرفت، چرا که این بهروزرسانی گوگل شأن و جایگاه تولیدکنندگان محتوا را بالا برد.
از سوی دیگر حامیان اینترنت رایگان، گوگل را متهم میکنند که از قانون کپی رایت برای افزایش درآمد خود از صنعت سرگرمی و تبلیغات استفاده میکند. در واقع آنها معتقدند موتور جستجو ابتدا محتوای قانونی پولی را که از طریق Google AdWords تبلیغ میشود را نمایش میدهد.
در عین حال، نقض قانون کپی رایت نه تنها توسط خود صاحبان کپی رایت، بلکه توسط سایر کاربران نیز قابل گزارش است. مثلاً، افراد منفعت طلب میتوانند از الگوریتم دزد دریایی با هدف سئو منفی سوءاستفاده کنند تا به رقبای خود آسیب برسانند.
از دیگر مواردی که الگوریتم Pirate مورد انتقاد قرار گرفته، اجرای نسبتاً غیردقیق آن است؛ چراکه با وجود اینکه این الگوریتم بسیاری از سایتهای متقلب را از صفحه نتایج جستجو خارج میکند، همچنان ضعفهایی در شناسایی و حذف این قبیل سایتها دارد.
میدانیم که گوگل میتواند بهطور دقیق نام فیلمها، بازیگران یا شخصیتها را شناسایی کند، اما هنگامی که کاربران با ترکیبی از عبارات موضوعی را جستجو میکنند که بهطور خاص محتوای غیرقانونی را هدف قرار میدهند، آن محتوای غیرقانونی نمایش داده میشود.
این امر بهویژه زمانی خود را نشان میدهد که سرور و URLهایی که محتوای غیرقانونی ارائه میدهند نیز تغییر میکند.
از طرف دیگر، بهروزرسانی الگوریتم دزد دریایی گوگل مانع از تولید و دسترسی به محتوا نمیشود، فقط از صفحات نتایج جستجو پاک میشوند. بنابراین، وقتی کاربر آدرس دقیق سایتی که محتوای غیرقانونی برای توزیع و دانلود دارد را بداند، دیگر نیازی به جستجوی گوگل نخواهد داشت.
بعد از بهروزرسانی الگوریتم دزد دریایی، DMCA چه تغییراتی کرد؟
در گذشته، شکایات مبنی بر نقض قانون کپی رایت در وبسایت رسمی DMCA ثبت میشد و فرایندی زمانبر بود. انتشار الگوریتم Google Pirate سبب شد نیاز به ثبت شکایت در سایت رسمی DMCA هنگام سرقت و انتشار غیرقانونی محتوا حذف شود. مدیران وسایت میتوانند مستقیماً درخواست حذف محتوای خود را ارسال کنند و گوگل بهراحتی رتبه سایت مورد نظر را در نتایج جستجو کاهش میدهد. برای گزارش نقض قانون کپی رایت، کافیست یک درخواست حذف در سرچ کنسول گوگل ارسال کنید.
در درخواست خود باید موارد زیر را لحاظ کنید:
درخواست شما به کدام محصول گوگل مربوط میشود: موتور جستجو، نقشه، درایو، یوتیوب و غیره.
این سیستم به تنهایی نمیتواند محتوای دزدی شده را از سایت ثالث (Third Party) حذف کند، اما میتواند یک اعلان برای مدیر وبسایت مورد نظر ارسال کند. همچنین امکان شکایت از انتشار اطلاعات شخصی خود در سایت یا درخواست حذف از نتایج جستجو وجود دارد.
نوع تخلف: در این بخش، محتوا و برند بهعنوان دستههای جداگانه در نظر گرفته میشوند. همچنین میتوانید دسته فناوری انتشار و پخش را برای کمک به حذف محتوایی که قانون کپی رایت را دور زده، انتخاب کنید.
آیا شما نویسنده هستید؟ در غیر این صورت متأسفانه نمیتوانید شکایت کنید.
گفتنی است بهطور کلی، گوگل اطلاعیههای کپی رایت را بهطور متوسط در ۶ ساعت پردازش میکند.
چگونه میتوان خود در برابر سرقت محتوا محافظت کرد؟
بدیهی است که تولیدکنندگان محتوا برای جلوگیری از نقض کپی رایت باید از آثار خود محافظت کنند. واترمارک روی تصاویر و نرمافزارهایی که از کپی متن جلوگیری میکنند، بخشی از راه حل برای دستیابی به این هدف هستند.
اما آنها فقط از کپی خودکار جلوگیری میکنند و محافظت کامل از محتوا را تضمین نمیکنند. علاوه بر این، آنها اغلب برای صنعت فیلم و موسیقی قابل استفاده نیستند.
بهتر است برای محافظت مؤثر از تولیدات خود در برابر نقض کپی رایت، علامت تجاری خود را بهطور رسمی ثبت کنید.
به این ترتیب شما مدرکی خواهید داشت که نشان میدهد نام برند، تنها متعلق به شماست و استفاده از آن توسط اشخاص دیگر، غیرقانونی است.
با شرکتهای حقوقی که با مسائل مربوط به مالکیت معنوی سروکار دارند ارتباط برقرار کنید تا یک گواهی صادر کنند که نشان میدهد، شما مالک محتوا هستید.
با همه سازندگانی که برای شما محتوا تولید میکنند قرارداد ببندید تا نتوانند کار تمام شده را دوباره بفروشند.
جدای از این اقدامات، توصیه میشود بهطور مرتب محتوای خود را برای احتمال بروز سرقت بررسی کنید.
شما میتوانید محتوای خود را اغلب برای نقض قانون کپی رایت بهصورت ماهانه، سه ماهه یا براساس کاهش ترافیک یا محبوبیت یک منبع بررسی کنید. در واقع هرچه یک منبع محبوبتر باشد، احتمال سرقت بیشتر میشود، زیرا یافتن محتوای آن آسانتر است.
برای بررسی نقض کپی رایت و در امان ماندن از سرقت محتوا، میتوانید به روشهای زیر عمل کنید:
جستجوی گوگل
شما باید محتوای خود را بدون توجه به نوع آن در گوگل جستجو کرده تا سایتی را که آن را ارائه میدهد، پیدا کنید.
ابزارهای ضد سرقت ادبی
این تکنیک با محتوای متنی سازگار است، زیرا ابزارهای ضد سرقت ادبی، سایتهایی را پیدا میکنند که محتوای شما را دزدیدهاند.
بخش تصاویر گوگل
شما میتوانید برای اطمینان از اورجینال بودن تصاویر خود، عکسی که میخواهید را در گوگل جستجو کنید، سپس بر روی عکس مورد نظرتان راست کلیک کنید و گزینه “Search Image with Google” را انتخاب کنید تا تصاویر مشابه عکس شما را نمایش دهد.
مدیریت حقوق دیجیتال (DRM)
مدیریت حقوق دیجیتال یک مکانیسم حقوقی است که اغلب برای محافظت از محتوا در برابر سرقت یا دزدی دیجیتال استفاده میشود.
این سیستم شامل قرار دادن یک کد تعبیه شده در محتوا است. بنابراین از توزیع غیرمجاز محتوا جلوگیری میشود. علاوه بر این، ابزاری که مصرفکننده میتواند به وسیله آن محصول را به دست آورد را محدود میکند.
واترمارک مخفی
در حالی که واترمارکهای قابل مشاهده برای محافظت از محتوا چندان کاربردی نیستند، واترمارک نامرئی میتواند به توقف توزیع غیرقانونی یک محتوا کمک کند.
واترمارکهای نامرئی دادههای منحصربهفردی را در فایلهای رسانهای مانند ویدیو جاسازی میکنند که با چشم قابل مشاهده نیستند. همان محتوا را میتوان با واترمارکهای مختلف جاسازی کرد تا مشخص شود کدام قسمت از محتوا کپی و توزیع شده است. با این حال، آنها را میتوان با سیستم تشخیص واترمارک پیدا کرد.
انگشت نگاری
این قابلیت به تولیدکنندگان محتوا اجازه میدهد تا مشخص کنند که آیا محتوای آنها بهطور غیرقانونی دانلود شده است یا خیر.
بهعنوان مثال، اگر یک ویدیو دارای اثر انگشت صاحب اصلی خود باشد، سیستم شناسایی اثر انگشت YouTube میتواند آن را بهطور خودکار شناسایی کند.
با این حال، اثر انگشت مانند واترمارک نیست. واترمارکینگ، در واقع حک کردن علائم قابل شناسایی در محتوا است. انگشتنگاری نتیجه تجزیهوتحلیل ویدیو یا فایل صوتی برای ایجاد اثر انگشت دیجیتال مانند کدهای QR است.
مسدود کردن وبسایت
مسدود کردن سایت، یکی دیگر از ابزارهای رایج برای مبارزه با سرقت دیجیتال است؛ تولیدکنندگان با ارائهدهندگان خدمات اینترنتی (ISP) همکاری میکنند تا دسترسی به وبسایتهای تورنت غیرمجاز را مسدود کنند.
فارغ از اطلاعیههای حذف محتوا، سه روش اصلی مسدود کردن وبسایت عبارتند از:
- مسدود کردن آدرس پروتکل اینترنت
- مسدود کردن سرور نام دامنه
- مسدود کردن دامنه سایت (URL)
اما برخی از کاربران میتوانند این روش را با استفاده از VPN برای مخفی کردن آدرس IP خود دور بزنند.
وقتی موضوع شکایت DMCA هستید چه باید کرد؟
همانطور که قبلا ذکر شد، سایتهایی که در معرض شکایت DMCA قرار میگیرند احتمالاً رتبه سایتشان در نتایج جستجو کاهش یافته است.
هنگامی که وارد گوگل سرچ کنسول خود شوید، بلافاصله ایمیلی دریافت خواهید کرد که به شما اطلاع میدهد که شکایتی علیه شما ثبت شده است.
در این مرحله، باید همه چیز را بررسی کنید تا مشخص شود که چیزی را نقض کردهاید. سپس به سادگی آن محتوای مورد نظر را حذف کنید. با این کار دیگر محتوای غیرقانونی وجود ندارد و الگوریتم دزد دریایی شما را برای اعمال جریمه نشان نمیکند.
بهطور کلی سایتهایی که به دلیل نقض کپی رایت رتبه خود را از دست میدهند، در بازیابی جایگاه خود در SERP مشکل دارند. علاوه بر این، اگر سایت شما در معرض درخواستهای حذف متعدد از منابع مختلف باشد، گوگل آن را ایندکس نمیکند، حتی بدون اینکه به شما فرصتی برای اصلاح محتوا بدهد.
برای سایتهایی که به کاربران اجازه میدهند محتوا را به صفحات وب خود اضافه کنند، مدیران وبسایتها باید دامنه اصلی سایت را از دامنههای صفحات وب ایجاد شده توسط کاربر جدا نگه دارند.
از آنجایی که شما هرگز واقعاً نمیدانید که کاربران چه چیزی را در سایت شما به اشتراک میگذارند، بهتر است در جداسازی محتوای آنها از محتوای خود مطمئن شوید. همچنین، از آنجا که شکایات DMCA تأثیر منفی بر ترافیک سایت دارد، رقبا میتوانند از آنها برای آسیب رساندن به شما سوءاستفاده کنند. گرچه این شکایات ساختگی است و چنین رقابتی سالم نیست اما امکان آن وجود دارد.
وقتی شواهدی مبنی بر اشتباه بودن شکایت دارید، میتوانید با ارائه دفاعیه در برابر اخطار پاسخ دهید. این کار برای اثبات قانونی بودن فعالیت شما نزد گوگل است که کپی رایت را نقض نکردهاید.
آنچه در این مقاله گفته شد
در این مقاله بهطور مفصل درباره الگوریتم دزد دریایی گوگل صحبت کردیم و هر آنچه که نیاز است در این باره بدانید را گفتیم. دزد دریایی یکی از این الگوریتمهای گوگل است و با الگوریتمهای پاندا (الگوریتمی که محتوا را هدف قرار میدهد) و پنگوئن (الگوریتمی که لینکها را هدف قرار میدهد) شباهتهایی دارد. با این حال، الگوریتم دزد دریایی، سایتهایی که گوگل تشخیص میدهد قانون کپی رایت و یا DMCA را نقض کردهاند را جریمه میکند.
نوشته شده توسط تیم تحریریه نبض مارکتینگ
شاید برای شما سوال باشد
- الگوریتم دزد دریایی چه کار میکند؟
الگوریتم دزد دریایی گوگل، سایتهای متقلبی که قانون کپی رایت را رعایت نمیکنند، تشخیص داده و آنها را جریمه میکند. - چه سایتهایی توسط الگوریتم دزد دریایی جریمه میشوند؟
الگوریتم دزد دریایی گوگل سایتهایی مانند تورنت را جریمه میکند که تولیدات و آثار سایر افراد را بدون رعایت کپی رایت و داشتن مجوز، در اختیار عموم قرار میدهند. - جریمههای الگوریتم دزد دریایی چیست؟
جریمههای الگوریتم دزد دریایی گوگل شامل حذف صفحات مورد نظر و یا کاهش رتبه آنها در نتایج جستجوی گوگل میشود.