در این مقاله قصد داریم در مورد الگوریتم پنگوئن صحبت کنیم؛ ابتدا آن را معرفی کنیم، چگونگی عملکرد آن را توضیح دهیم و به شما بگوییم چه اقداماتی را باید انجام دهید تا توسط الگوریتم پنگوئن جریمه نشوید!
برخلاف اینکه ما پنگوئن را بهعنوان حیوانی آرام و دوستداشتنی میشناسیم، الگوریتم پنگوئن گوگل بسیار جدی و سختگیر است و مسئول جریمه کردن سایتهایی است که از روشهای ناسالم برای افزایش رتبه خود در نتایج جستجوی گوگل (سئو سایت) استفاده میکنند. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
گوگل پنگوئن چیست؟
الگوریتم پنگوئن گوگل با دو هدف ارائه شد:
۱ – پاداش دادن به وبسایتهایی که کیفیت بالایی دارند.
2 – کاهش رتبهبندی سایتهایی که از طریق دستکاری رتبهبندی و استفاده از روشهای سئو کلاه سیاه قصد دارند موقعیت خود را در صفحه نتایج جستجوی گوگل افزایش دهند.
بهطور کلی میتوان گفت الگوریتم پنگوئن برای جریمه کردن و کاهش رتبهبندی وبسایتهای به اصطلاح «بیش از حد بهینهسازی شدهای» طراحی شده است که به جای ارائه یک تجربه کاربری خوب، از روشهای فریبکاری برای رتبه گرفتن در “SERP” استفاده کنند. از زمان ارائه نسخه اولیه الگوریتم پنگوئن، بهروزرسانیهای متعددی برای الگوریتم پنگوئن برای اصلاح بیشتر نحوه ارزیابی و تأثیرگذاری آن بر وبسایتها انجام شده است.
از زمان انتشار اولیه خود در آوریل ۲۰۱۲، الگوریتم پنگوئن تحت چندین بهروزرسانی و اصلاح قرار گرفته است تا کارایی خود را در هدف قرار دادن هرزنامه وب و شیوههای ساخت لینک دستکاری شده بهبود بخشد. در اینجا بهروزرسانیهای اصلی به تفکیک سال، از جمله نام نسخههای موجود در دسترس است:
اصلاحات و بهروزرسانیهای الگوریتم پنگوئن
از زمان انتشار اولیه الگوریتم پنگوئن گوگل در آوریل ۲۰۱۲، این الگوریتم چندین بار بهروزرسانی و اصلاح شده است تا کارایی خود را در هدف قرار دادن هرزنامههای وبسایتها و شیوههای ساخت لینک دستکاری شده، بهبود بخشد. در اینجا بهروزرسانیها و نسخههای اصلی الگوریتم پنگوئن را به تفکیک سال به شما میگوییم.
سال ۲۰۱۲
- Penguin 1.0 آوریل ۲۰۱۲: روز ارائه الگوریتم پنگوئن؛ تقریباً ۳.۱ درصد از جستجوهای انگلیسی زبان را تحتتأثیر خود قرار داد.
- Penguin 1.1 مه ۲۰۱۲: این نسخه بهعنوان «بازسازی داده» (Data Refresh) هم شناختـه میشود. این بهروزرسانی کمتر از ۰.۱ درصد از جستجوهای انگلیسی را تحت تاثیر قرار داد. خود الگوریتم را تغییر نکرد، اما دادههای پردازش شـده توسط فیلتر پنگوئن را بهروزرسانی شد.
- Penguin 1.2 اکتبر ۲۰۱۲: این نسخه، در واقع بهروزرسانی «بازسازی داده» بود که حدود ۰.۳٪ از جستجوهای انگلیسی زبان را تحت تأثیر قرار داد.
سال ۲۰۱۳
- Penguin 2.0 مه ۲۰۱۳: این بهروزرسانی، چهارمین نسخه الگوریتم پنگوئن بود که تغییرات جدیتر و عمیقتری داشت. این نسخه ۲.۳ درصد از کوئریهای انگلیسی-آمریکایی زبان را تحت تأثیر قرار داد.
- Penguin 2.1 اکتبر ۲۰۱۳: در این نسخه، تغییراتی جزئی اعمال شد. این مورد بر روی ۱ درصد از کوئریها تأثیر گذاشت. این یک بهروزرسانی دیگر از “Data Refresh” بود، اما الگوریتم پنگوئن را نیز کمی بهبود بخشید.
سال ۲۰۱۴
- هیچ بهروزرسانی قابل توجهی برای پنگوئن در سال ۲۰۱۴ گزارش نشده است.
سال ۲۰۱۵
- Penguin 3.0 اکتبر ۲۰۱۴ (عرضه در سال ۲۰۱۵): در حالی که بهطور رسمی در سال ۲۰۱۴ منتشر شد، عرضه آن تا سال ۲۰۱۵ ادامه یافت. این بهروزرسانی در درجه اول کمتر از ۱٪ از عبارتهای جستجوی انگلیسی را تحت تأثیر قرار داد. انتشار آهسته آن به این معنی بود که تأثیرات آن در یک دوره قابل توجه مشاهده شد.
سال ۲۰۱۶
- Penguin 4.0, Part 1 سپتامبر ۲۰۱۶: این نسخه بهروزرسانی قابل توجهی بود که در آن پنگوئن بخشی از الگوریتم اصلی گوگل شد. این برنامه در “real-time” شروع به کار کرد؛ به این معنی که با خزیدن و فهرستبندی مجدد صفحات توسط گوگل، جریمهها و بازیابی آن جریمهها سریعتر اتفاق میافتد. این بهروزرسانی همچنین الگوریتم پنگوئن را بسیار جزئینگر کرد، با این امکان که میتواند صفحات خاصی را در یک سایت به جای کل سایت هدف خود قرار دهد.
- Penguin 4.0, Part 2 سپتامبر ۲۰۱۶ – اکتبر ۲۰۱۶: گوگل با انجام اصلاحاتی نسخه نهایی الگوریتم پنگوئن را ارائه داد که در واقع این نسخه تکمیل شده تمامی نسخههای قبلی بود.
پس از پنگوئن ۴.۰، گوگل اعلام کرد که هیچگونه بهروزرسانی و اصلاحاتی بر روی این الگوریتم صورت نخواهد گرفت؛ ادغام الگوریتم پنگوئن در الگوریتم اصلی گوگل به این معنی است که الگوریتم گوگل (که الان پنگوئن هم جزئی از آن است) به طور مداوم بدون اطلاعیه یا اعلام نسخهای خاص، بهروزرسانی میشود.
الگوریتم پنگوئن چگونه کار میکند؟
الگوریتم پنگوئن با تجزیهوتحلیل پروفایل لینکهای وبسایتها به شناسایی الگوهای ساخت لینک غیرطبیعی، دستکاری شـده و یا محتوای هرزنامه میپردازد که قصد دارند بهطور ناسالم رتبهبندی سایت خود را در موتورهای جستجو افزایش دهند. در اینجا خلاصهای از نحوه عملکرد الگوریتم پنگوئن را به شما توضیح میدهیم.
تشخیص لینکهای غیرطبیعی
پنگوئن کیفیت و ماهیت لینکهای ورودی به یک وبسایت را ارزیابی میکند؛ چراکه لینکها یکی از مهمترین عوامل سئو در اثرگذاری بر الگوریتمهای رتبهبندی گوگل در نظر گرفتـه میشوند. به همین خاطر، الگوریتم پنگوئن بهطور خاص به دنبال الگوهای لینکسازی فریبکارانه است مانند:
- لینکهای وبسایتهای بیکیفیت و نامرتبط: لینکهایی که ارتباط موضوعی ندارند یا برای سایتهایی است که کیفیت پایینی دارند یا هرزنامه محسوب میشوند.
- انکر تکست بیش از حد بهینه شـده: حجم بالای لینکهای ورودی حاوی انکر تکست که بیش از حد بهینه شدهاند نشان دهنده دستکاری در لینکسازی است.
- دستیابی سریع لینکها: افزایش غیرطبیعی و سریع تعداد بک لینکها که ممکن است نشان دهنده خرید یا تولید اتوماتیک لینکها باشد.
- الگوهای لینکسازی: مشارکت در برنامههای تبادل لینک، خرید لینک یا استفاده از خدمات اتوماتیک برای ایجاد لینک.
همزمان بودن ارزیابی و دقت در جزئیات
با ارائه نسخه ۴.۰، الگوریتم پنگوئن بیش از پیش دقیق شده و به جزئیات اهمیت میدهد. “Real Time” به این معنی است که این الگوریتم به جای بهروزرسانیهای دورهای، همزمان با خزیدن گوگل در وبسایتها و ایندکس کردن آنها میتواند به ارزیابی و جریمه کردن یا برداشتن جریمه از سایتها بپردازد.
جزئی نگری بیشتر به این معنی است که اقدامات پنگوئن میتواند صفحات خاصی از یک وبسایت را به جای کل سایت برای اعمال جریمه و یا برداشتن جریمه هدف قرار دهد. این تغییر به صفحات یا بخش های یک سایت اجازه می دهد تا به طور مستقل جریمه شوند یا از جریمهها براساس پروفایل بک لینک خود بازیابی شوند.
بازیابی سایت پس از جریمه پنگوئن
برای اینکه بتوانید از دست جریمههای این الگوریتم خلاص شوید باید اقدامات زیر را انجام دهید.
- حذف لینکهای غیرطبیعی: مدیران وبسایتها میتوانند لینکهای هرزنامه یا با کیفیت پایین را به صورت دستی حذف کنند یا با استفاده از ابزار در صورت عدم امکان حذف، آنها را رد کنند.
- بهبود شیوههای لینکسازی: بر کسب بک لینکهای طبیعی و با کیفیت بالا از منابع معتبر و مرتبط تمرکز کنید.
- نظارت منظم: بر پروفایل وبسایتها نظارت دارد تا از انطباق آنها با دستورالعملها و قوانین گوگل اطمینان حاصل کند. اصلاحات و بهینهسازی لینک پروفایل یک وبسایت میتواند منجر به بهبود رتبهبندی شود، زیرا سایت دوباره مورد بررسی (Crawling) قرار میگیرد و توسط گوگل مجدداً فهرست میشود.
الگوریتم پنگوئن چه سایتهایی را جریمه میکند؟
پیشتر توضیح دادیم، جریمه این الگوریتم، به تأثیر منفی الگوریتم پنگوئن گوگل بر روی رتبهبندی موتور جستجوی وبسایت اشاره دارد. این جریمه زمانی اتفاق میافتد که این الگوریتم تشخیص دهد که یک وبسایت قوانین و قواعد وبمستر گوگل را رعایت نمیکند و یا از طریق اقدامات فریبکارانه سعی در دستکاری رتبهبندی سایت در صفحه نتایج جستجوی گوگل دارد. بهطور خاص، اقداماتی مانند ساخت بک لینک غیراگارنیک، استفاده از هرزنامه یا لینکهای نامربوط و بهینهسازی بیش از حد انکر تکست میتواند منجر به جریمه شدن از سوی این الگوریتم شود.
هنگامی که یک وبسایت توسط الگوریتم پنگوئن جریمه میشود، ممکن است افت قابل توجهی در رتبهبندی نتایج جستجو برای صفحات خود یا کل سایت داشته باشد. طبیعتاً این کاهش رتبه میتواند منجر به کاهش دیـده شـدن وبسایت در نتایج جستجو شود که در نهایت باعث کم شـدن ترافیک آن سایت میشود.
از آنجایی که الگوریتم پنگوئن اکنون بخشی از الگوریتم اصلی گوگل است و بهطور Real-Time کار میکند، به محض اعمال اصلاحات بر روی سایت، رتبهبندی سایت شما میتواند دوباره بهبود پیدا کند، زیرا گوگل مجدداً در وبسایت میخزد و آن را رتبهبندی میکند.
چگونه بفهمیم توسط الگوریتم پنگوئن گوگل جریمه شدیم؟
کشف اینکه آیا شما توسط پنگوئن جریمه شدهاید یا نه شامل بررسی مراحلی است که در ادامه برای شما توضیح میدهیم.
بررسی سایت در گوگل سرچ کنسول
برای دریافت هرگونه پیامی از طرف گوگل در مورد جریمههای “Manual”، به گوگل سرچ کنسول مراجعه کنید. از آنجایی که سرچ کنسول گوگل به صورت الگوریتمی عمل میکند و نه از طریق اقدامات دستی، این ابزار مستقیماً شما را از جریمه الگوریتم پنگوئن مطلع نمیکند اما همچنان با ارائه گزارشهای مختلف از طریق آنالیز عملکرد جستجو، بخش اقدامات دستی (Manual)، گزارش بک لینکها و مسائل امنیتی میتواند در تشخیص مشکلات مربوط به این الگوریتم مفید باشد.
تجزیهوتحلیل دادههای ترافیک
دادههای ترافیک وبسایت خود را با استفاده از ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس بررسی کنید. به دنبال کاهش قابل توجه و ناگهانی در ترافیک جستجوی ارگانیک باشید. تاریخ این افت ترافیکها را با نوسانات یا تاریخهای مشخص بهروزرسانی پنگوئن مقایسه کنید.
ارزیابی رتبهبندی
بررسی کنید که آیا رتبه وبسایت شما برای کلمات کلیدی خاص به میزان قابل توجهی کاهش یافتـه است یا خیر. برای این منظور میتوانید از ابزارهای مختلف سئو استفاده کنید. ابزار سئو به شما این امکان را میدهند تا رتبهبندی خود را در طول زمان ارزیابی کنید.
بررسی پروفایل لینک
از ابزارهای سئو برای تجزیهوتحلیل پروفایل بک لینک وبسایت خود استفاده کنید. به دنبال تعداد زیادی لینک بیکیفیت یا هرزنامه، انکر تکست بیش از حد بهینه شـده یا الگوهای غیرطبیعی در دریافت لینک باشید.
در نظر گرفتـن بهروزرسانیهای گوگل
به خاطر داشته باشید که افت ترافیک و رتبه ممکن است به دلیل بهروزرسانیهای دیگر الگوریتمهای گوگل یا حتی مشکلات فنی وبسایت شما باشد. قبل از نتیجهگیری در خصوص جریمه شدن توسط الگوریتم پنگوئن، بهتر است سایر عوامل مؤثر بر تغییرات رتبهبندی وبسایت خود را بررسی کنید.
دریافت مشاوره از متخصصان سئو
اگر از جریمه شدن توسط این الگوریتم، مطمئن نیستید با یک متخصص سئو مشورت کنید. آنها میتوانند تجزیهوتحلیل دقیقتری از سایت مورد نظر ارائه دهند و به شما کمک کنند تا بفهمید آیا پنگوئن روی سایت شما تأثیر گذاشتـه است یا خیر و در صورت وجود مشکل چه اقداماتی را میتوانید برای بازیابی سایت خود انجام دهید.
اگر فکر میکنید سایت شما دچار مشکل شـده و رتبه آن در نتایج جستجوی گوگل کاهش پیدا کرده است و یا اگر قصد دارید سایت کسبوکارتان را بهنحو مطلوبی بهینهسازی کنید و از جریمههای گوگل در امان بمانید و رتبهبندی سایت خود را افزایش دهید، کافیست با مجموعه نبض مارکتینگ، متخصص در ارائه خدمات سئو ارتباط برقرار کنید.
آنچه در مورد الگوریتم پنگوئن گوگل یاد گرفتیم…
الگوریتم پنگوئن از جمله الگوریتمهای اصلی گوگل به حساب میآید که دائماً در حال بررسی سایتهایی است که از روشهای کلاهبردارانه مانند بهینهسازی بیش از حد سایت، تولید هرزنامه و یا تولید بک لینکهای نامرتبط قصد دارند جایگاه خود در صفحه نتایج جستجوی گوگل ارتقا دهند.
همانطور که هر سایتی از دستورالعملهای گوگل پیروی نکند فوراً مشمول جریمه الگوریتم پنگوئن میشود. در صورتی که آن سایت مشکلات و تخلفات خود را بررسی و اصلاح کند، سریعاً از لیست جریمه این الگوریتم خارج میشود. چراکه الگوریتم پنگوئن گوگل همزمان (Real-time) با خزیدنهای گوگل عمل میکند.
نوشته شـده در تیم تحریریه نبض مارکتینگ
شاید برای شما هم سوال باشد…
۱ – الگوریتم پنگوئن چه سایتی را جریمه میکند؟
سایتهایی که از الگوهای غلط لینکسازی استفاده میکنند و به تولید هرزنامه مشغول هستند توسط الگوریتم پنگوئن جریمه میشوند.
۲ – بعد از جریمه شدن توسط الگوریتم پنگوئن چقدر طول میکشد که سایت خود را بازیابی کنیم؟
اگر بعد از جریمـه شـدن، اقدام لازم را برای اصلاح و بهبود سایت خود انجام دهید، این اصلاحات فوراً توسط الگوریتم پنگوئن تشخیص داده شـده و در نهایت سایت شما بازیابی میشود.
۳ – نسخه جدید الگوریتم پنگوئن چه زمانی بهروزرسانی میشود و شامل چه ویژگیهایی است؟
بعد از آخرین بهروزرسانی گوگل از الگوریتم پنگوئن، گوگل اعلام کرد هیچگونه بهروزسانی جدیدی برای ارائه نسخه دیگری از این الگوریتم نخواهیم داشت.