اگر با بهینهسازی سایت آشنا باشید و بدانید سئو چیست، احتمالا نام ریدایرکت به گوشتان خورده است. redirect یا تغییر مسیر در وبسایت دقیقا مانند تغییر آدرس منزل است. فرض کنید شما ساکن طبقه اول، واحد ۱۳۲ در یک مجتمع مسکونی بزرگ هستید. حالا باید از واحد ۱۳۲ به طبقه چهارم، واحد ۴۱۱ نقل مکان کنید. از این به بعد دوستان و آشنایان برای دیدن شما به طبقه چهارم و واحد جدید مراجعه میکنند.
منزل قبلی شما سایتی است که کاربر درخواست ورود به آن دارد و منزل کنونی شما صفحهای است که کاربر در نهایت به آن وارد شـده و محتوای آن را مشاهده میکند.
در نوع دیگری از تغییر آدرس منزل، شما قصد دارید به طور کلی از مجتمعی که ساکن هستید خارج شوید و به یک محله یا خیابان جدید بروید. در این حالت آدرس شما به طور کلی تغییر میکند. این تغییر آدرس دقیقا مانند ریدایرکت دامنه است؛ یعنی زمانی که شما دامنهٔ سایت خود را بهطور کلی تغییر دهید. به عبارتی دیگر تغییر مسیر، راهی برای انتقال کاربران از یک صفحهٔ سایت به صفحهٔ دیگر است.
با توجه به اینکه redirect یکی از مهمترین مواردی است که تمام متخصصان در خدمات سئو و مدیران سایت باید با آن آشنا باشند، بهتر است این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
ریدایرکت چیست؟
ریدایرکت (redirect) که در لغت به معنای تغییر مسیر بوده، به معنای هدایت کردن کاربران و موتورهای جستجو از یک آدرس (URL) به یک آدرس دیگر است. وقتی صفحهای در یک سایت تغییر مکان میدهد یا حذف میشود، میتوانید از ریدایرکت استفاده کنید تا کاربران و موتورهای جستجو به جای صفحه قدیمی، به صفحه جدید منتقل شوند. بهطور ساده، ریدایرکت به مرورگر یا موتور جستجو میگوید که محتوای یک آدرس قبلی در آدرس جدیدی قرار دارد. ریدایرکت یکی از مفاهیم مهم در سئو تکنیکال است.
مثال ساده از ریدایرکت:
فرض کنید شما آدرس قدیمی یک صفحه دارید به نام pageA.html و میخواهید کاربران به آدرس جدیدی به نام pageB.html هدایت شوند. وقتی از redirect استفاده کنید، هرکسی که وارد آدرس pageA.html میشود، بهطور خودکار به آدرس pageB.html هدایت میشود، بدون اینکه متوجه این انتقال شود.
انواع ریدایرکت
ریدایرکتها به چند دسته مختلف تقسیم میشوند و هر کدام بستـه به نیاز و شرایط خاصی استفاده میشوند. بهطور کلی، تغییر مسیرها به دو نوع کلی تقسیم میشوند: ریدایرکتهای سمت سرور و ریدایرکتهای سمت کاربر (کلاینت). در ادامه به معرفی انواع redirect و کاربرد هر کدام میپردازیم.
۱ – ریدایرکت ۳۰۱ (انتقال دائمی)
تغییر مسیر ۳۰۱ به معنای انتقال دائمی یک صفحه از یک URL به URL دیگر است. این نوع redirect به گوگل و دیگر موتورهای جستجو اعلام میکند که آدرس قدیمی بهطور دائمی به آدرس جدید منتقل شـده است. این نوع redirect به دلیل انتقال تمامی اعتبار و قدرت سئو صفحه قدیمی به صفحه جدید، بسیار پرکاربرد و مفید است.
- مثال کاربردی:
اگر وبسایت خود را از example.com به newexample.com منتقل کردهاید، ریدایرکت ۳۰۱ را تنظیم میکنید تا کاربران و موتورهای جستجو بهطور خودکار به دامنه جدید هدایت شوند و قدرت سئو دامنه قدیمی از دست نرود.
۲ – ریدایرکت ۳۰۲ (انتقال موقت)
ریدایرکت ۳۰۲ به معنای انتقال موقت یک صفحه از یک URL به URL دیگر است. این نوع redirect به موتورهای جستجو اعلام میکند که این تغییر آدرس موقتی است و به زودی به حالت قبلی برمیگردد. برخلاف ریدایرکت ۳۰۱، ریدایرکت ۳۰۲ قدرت سئو صفحه اصلی را منتقل نمیکند و موتورهای جستجو همچنان آدرس اصلی را در نتایج خود حفظ میکنند.
- مثال کاربردی:
فرض کنید صفحهای از سایت شما در حال تعمیر است و شما موقتاً کاربران را به صفحه دیگری هدایت میکنید. با استفاده از ریدایرکت ۳۰۲، وقتی تعمیرات به پایان رسید، کاربران به صفحه اصلی بازگردانده میشوند.
۳ – ریدایرکت ۳۰۷ (انتقال موقت HTTP 1.1)
redirect 307 نوعی از ریدایرکت موقت است که در HTTP 1.1 معرفی شـده است. این نوع redirect مشابه ریدایرکت ۳۰۲ است، اما تفاوت اصلی آن در این است که ۳۰۷ نمیگذارد روش درخواست (GET یا POST) تغییر کند. معمولاً این نوع تغییر مسیر زمانی استفاده میشود که بهطور موقت محتوای یک صفحه جابهجا شـده و قصد بازگشت به آدرس اصلی را دارید.
- مثال کاربردی:
اگر فروشگاه آنلاین شما در حال تغییر موجودی محصولات است و کاربران باید به صفحه موقتی هدایت شوند، از ریدایرکت ۳۰۷ استفاده میکنید تا پس از تکمیل تغییرات به صفحه اصلی بازگردند.
۴ – ریدایرکت ۳۰۸ (انتقال دائمی HTTP 1.1)
ریدایرکت ۳۰۸ نسخه دائمی ریدایرکت ۳۰۷ است. این نوع redirect به مرورگرها و موتورهای جستجو اعلام میکند که آدرس بهطور دائمی تغییر کرده است و همچنین اجازه نمیدهد روش درخواست (GET یا POST) تغییر کند. مشابه ۳۰۱، این نوع ریدایرکت برای انتقال دائمی استفاده میشود.
- مثال کاربردی:
فرض کنید یک فرم ثبتنام در سایت دارید که با استفاده از روش POST دادهها را ارسال میکند. اگر صفحه فرم به آدرس جدیدی منتقل شود، از ریدایرکت ۳۰۸ استفاده میکنید تا تمامی درخواستها بدون تغییر روش POST به آدرس جدید هدایت شوند.
۵ – ریدایرکت Meta Refresh
این نوع تغییر مسیر معمولاً در سطح صفحه (و نه سرور) انجام میشود و یک پیام به مرورگر میدهد تا پس از چند ثانیه به آدرس جدید هدایت شود. این نوع redirect به دلیل سرعت پایین و تأثیر منفی بر سئو توصیه نمیشود. معمولاً در سایتهایی استفاده میشود که به کاربر اطلاع میدهند که «اگر ظرف چند ثانیه هدایت نشدید، اینجا کلیک کنید.»
- مثال کاربردی:
اگر بخواهید کاربران را پس از یک زمان مشخص (مثل ۵ ثانیه) به یک صفحه جدید هدایت کنید، از این نوع redirect استفاده میکنید. اما به دلیل اینکه بهینهسازی سئو در این نوع تغییر مسیر ضعیف است، بهتر است از آن خودداری کنید.
۶ – ریدایرکت JavaScript
ریدایرکت JavaScript از طریق کد جاوا اسکریپت انجام میشود و مرورگر را به آدرس جدید هدایت میکند. این نوع ریدایرکت نیز در سطح مرورگر (کلاینت) انجام میشود و مشابه Meta Refresh، تأثیر منفی بر سئو دارد.
- مثال کاربردی:
اگر بخواهید کاربران را بر اساس تعاملاتشان با صفحه (مثل کلیک کردن روی دکمه خاص) به صفحه جدید هدایت کنید، میتوانید از ریدایرکت JavaScript استفاده کنید.
در نهایت، استفاده از نوع مناسب redirect بستگی به نیاز و شرایط خاص سایت شما دارد. ریدایرکت ۳۰۱ برای تغییرات دائمی و ریدایرکت ۳۰۲ و ۳۰۷ برای تغییرات موقت بهترین گزینهها هستند.
چرا باید از ریدایرکت استفاده کنیم؟
شاید بپرسید چرا به جای redirect یک صفحه به صفحهای از همان سایت آن را حذف نمیکنیم؟ در جواب باید بگوییم اگر صفحهای از سایت را حذف کنیم، گوگل نتیجه میگیرید که محتوای آن صفحه بهدرد سایت شما نمیخورد و اگر کلیدواژه آن صفحه برای شما ارزشمند است بهتر است بهجای حذف آن صفحه از تغییر مسیر (redirect) استفاده کنید.
یکی دیگر از کاربردهای ریدایرکت تغییر دامنهٔ سایت است. فرض کنید سایت شما از طریق آدرسهای sample.com و sample.ir در دسترس است. شما میخواهید دامنه sample.com را به عنوان تنها دامنهٔ سایت در نظر بگیرید و دیگر از دامنهٔ smaple.ir استفاده نکنید، اما بخشی از کاربران شما هنوز به دامنه sample.ir وارد میشوند. به نظر شما در این شرایط چه باید کرد؟
بله شما باید از redirect استفاده کنید و به وسیلهٔ آن کاربرانی که به سایت sample.ir وارد میشوند را به سایت sample.com هدایت کنید. در بخش بعدی خیلی دقیقتر به شما توضیح میدهیم که چه مواقعی باید از redirect استفاده کرد.
چه زمانی باید از ریدایرکت استفاده کنیم؟
ریدایرکتها ابزارهایی هستند که هم برای کاربران و هم برای موتورهای جستجو بسیار مفیدند. این ابزارها زمانی به کار میآیند که بخواهید کاربران و رباتهای گوگل را از یک صفحه یا آدرس قدیمی به یک صفحه جدید هدایت کنید. در ادامه به مواردی اشاره میکنیم که استفاده از redirect در آنها ضروری است:
۱ – تغییر دامنه یا آدرس صفحات (URL)
یکی از رایجترین مواقعی که نیاز به redirect دارید، زمانی است که سایت خود را به دامنه جدید منتقل میکنید. اگر آدرسهای صفحات سایت شما تغییر کنند و کاربران همچنان به دامنه قدیمی مراجعه کنند، بدون redirect به صفحات جدید دسترسی نخواهند داشت. به عنوان مثال، اگر آدرس صفحه را از example.com به newexample.com منتقل کنید، میتوانید ریدایرکت ۳۰۱ ایجاد کنید تا هر کسی که به آدرس قدیمی مراجعه کرد، به آدرس جدید هدایت شود.
۲ – ادغام چند سایت یا صفحه
اگر شما دو یا چند سایت را با یکدیگر ادغام میکنید یا محتوای چندین صفحه را در یک صفحه جدید ترکیب میکنید، استفاده از redirect بسیار اهمیت دارد. برای مثال، اگر دو صفحه درباره «مقاله نویسی» دارید و تصمیم میگیرید این دو صفحه را در یک مقاله جامعتر ادغام کنید، باید از ریدایرکت استفاده کنید تا کاربران و موتورهای جستجو به صفحه جدید هدایت شوند و با خطای ۴۰۴ مواجه نشوند.
۳ – حذف صفحات قدیمی یا محصولات منقضی شـده
گاهی اوقات صفحهای را از سایت حذف میکنید، مثلاً یک محصول که دیگر در فروشگاه موجود نیست. در این حالت، به جای اینکه کاربران با خطای ۴۰۴ «صفحه پیدا نشد» روبهرو شوند، بهتر است از redirect استفاده کنید تا آنها را به صفحهای مشابه یا صفحه اصلی فروشگاه هدایت کنید. این کار تجربه کاربری بهتری برای بازدیدکنندگان فراهم میکند.
۴ – تغییر ساختار URL
اگر ساختار URL سایت شما تغییر کند، مثلاً از حالت http://example.com/page به https://www.example.com/page تغییر دهید، باید ریدایرکت ۳۰۱ ایجاد کنید تا مطمئن شوید که کاربران و موتورهای جستجو به درستی به صفحات هدایت میشوند. این نوع redirect برای بهبود امنیت سایت (انتقال از HTTP به HTTPS) و همچنین بهبود سئو استفاده میشود.
۵ – تغییرات موقتی
برخی مواقع صفحات سایت شما موقتی غیرفعال میشوند، مثلاً در دورههایی مثل حراجهای فصلی (مثل تخفیفهای بلک فرایدی). در این مواقع میتوانید از تغییر مسیر موقت (ریدایرکت ۳۰۲) استفاده کنید تا کاربران را به صفحهای جایگزین هدایت کنید و پس از اتمام دوره، redirect را بردارید.
۶ – جلوگیری از خطاهای ۴۰۴
یکی دیگر از دلایل مهم استفاده از ریدایرکت، جلوگیری از ایجاد خطاهای ۴۰۴ است. این خطا زمانی رخ میدهد که صفحهای از سایت حذف یا انتقال داده شود و کاربران به آن دسترسی نداشتـه باشند. ریدایرکت به شما کمک میکند تا کاربران بهطور خودکار به صفحه مرتبط دیگری هدایت شوند و تجربه منفی از سایت شما نداشتـه باشند.
- مثال کاربردی:
فرض کنید شما یک صفحه فروش برای یک محصول خاص دارید که به پایان رسیده است. به جای اینکه کاربران با پیامی مواجه شوند که محصول موجود نیست، میتوانید آنها را به صفحهای دیگر که محصولات مشابه را ارائه میدهد، هدایت کنید. این کار باعث بهبود تجربه کاربری و حفظ ترافیک سایت میشود.
۷ – هنگام تغییر پروتکل http به https
گوگل سایتهایی که از گواهینامه SSL و پروتکل HTTPS استفاده میکنند را ترجیح میدهد؛ چون بسیار ایمنتر هستند. بنابراین تغییر پروتکل HTTP به HTTPS ضروری است. برای این کار شما باید از یک تغییر مسیر دائمی استفاده کنید تا تمام ترافیک HTTP را به HTTPS منتقل کنید.
ریدایرکت در وردپرس
redirect در وردپرس یکی از ابزارهای کاربردی برای هدایت کاربران و موتورهای جستجو به صفحات جدید است، زمانی که یک صفحه یا پست حذف یا منتقل شـده است. در سیستم مدیریت محتوای وردپرس، روشهای مختلفی برای ایجاد redirect وجود دارد که به شما امکان میدهد بدون نیاز به دانش برنامهنویسی پیچیده، این کار را انجام دهید. در ادامه به برخی از روشهای متداول redirect در وردپرس میپردازیم:
۱ – استفاده از افزونههای ریدایرکت
یکی از سادهترین روشها برای تنظیم redirect در وردپرس، استفاده از افزونههای مختلف است. این افزونهها به شما کمک میکنند تا بدون نیاز به ویرایش فایلهای سرور، بهراحتی ریدایرکتهای مورد نظر خود را ایجاد کنید. برخی از افزونههای محبوب برای redirect در وردپرس عبارتند از:
- Redirection
یکی از معروفترین افزونهها که به شما اجازه میدهد ریدایرکتهای ۳۰۱، ۳۰۲ و ۳۰۷ را تنظیم کنید.
- Yoast SEO
این افزونه علاوه بر ارائه ابزارهای سئو، امکان مدیریت ریدایرکتها را نیز فراهم میکند.
- Simple 301 Redirects
یک افزونه ساده برای ایجاد تغییر مسیرهای ۳۰۱ دائمی.
۲ – ریدایرکت از طریق فایل .htaccess
اگر افزونهها را نمیخواهید استفاده کنید یا نیاز به تنظیمات پیشرفتـهتر دارید، میتوانید از فایل .htaccess استفاده کنید. این فایل که در ریشه سایت شما قرار دارد، دستورات سرور را مدیریت میکند. برای مثال، برای ایجاد یک ریدایرکت ۳۰۱ از صفحه قدیمی به جدید، میتوانید این کد را در فایل .htaccess قرار دهید:
Redirect 301 /old-page/ https://example.com/new-page/
این روش نیاز به دسترسی به هاست و ویرایش فایلهای سرور دارد.
۳ – ریدایرکت با استفاده از فایل functions.php
برای کاربران حرفهایتر وردپرس، میتوانید تغییر مسیرها را با استفاده از فایل functions.php قالب خود انجام دهید. این روش برای ریدایرکتهای خاص یا شرطی مناسب است.
۴ – ریدایرکت از طریق ابزارهای مدیریت هاست (مانند cPanel)
برخی از هاستها امکاناتی برای تنظیم ریدایرکتها بهصورت مستقیم از طریق کنترل پنل هاست مانند cPanel ارائه میدهند. در این حالت، نیازی به استفاده از افزونه یا ویرایش فایلهای سایت نیست و میتوانید تغییر مسیرهای مورد نظر خود را از طریق بخش ریدایرکتهای cPanel تنظیم کنید.
ریدایرکت دامنه چیست؟
ریدایرکت دامنه به معنای هدایت تمام ترافیک و کاربران از یک دامنه به دامنهای دیگر است. این روش زمانی استفاده میشود که شما قصد دارید دامنه اصلی سایت خود را تغییر دهید، اما نمیخواهید ترافیک و کاربران خود را از دست بدهید. در این فرآیند، تمامی کاربران و حتی موتورهای جستجو، بهطور خودکار از دامنه قدیمی به دامنه جدید منتقل میشوند. این کار میتواند به شما کمک کند تا اعتبار و ترافیک دامنه قدیمی را بدون اینکه تأثیر منفی بر روی سئو سایت داشتـه باشد به دامنه جدید منتقل کنید. برای انجام redirect دامنه، چندین روش وجود دارد که میتوانید بستـه به نیاز خود از آنها استفاده کنید. در ادامه به بررسی روشهای مختلف برای انجام این کار میپردازیم:
۱ – ریدایرکت از طریق تنظیمات هاست (Hosting)
بیشتر ارائهدهندگان هاستینگ به کاربران اجازه میدهند تا redirect دامنه را از طریق تنظیمات هاست خود انجام دهند. برای مثال، در هاستینگر (Hostinger) مراحل زیر را میتوانید انجام دهید:
- وارد حساب کاربری خود شوید و به بخش Domains → Redirects بروید.
- دامنهای که میخواهید redirect کنید را انتخاب کنید.
- مقصد (URL یا IP) جدید را که میخواهید کاربران به آن هدایت شوند، وارد کنید.
- تغییرات را ذخیره کنید.
این روش بسیار ساده است و نیازی به ویرایش دستی فایلها یا استفاده از کد ندارد.
۲ – ریدایرکت از طریق فایل .htaccess
اگر بخواهید کنترل بیشتری بر redirect دامنه داشتـه باشید، میتوانید از فایل .htaccess استفاده کنید. این فایل در ریشه (root) هاست سایت شما قرار دارد و میتوانید با ویرایش آن، ریدایرکت دامنه را به سادگی انجام دهید. برای انجام ریدایرکت ۳۰۱ (انتقال دائمی دامنه)، کد زیر را در فایل .htaccess وارد کنید:
در این کد، تمامی ترافیک از دامنه olddomain.com به newdomain.com منتقل میشود. این روش برای انتقال دائمی (ریدایرکت ۳۰۱) استفاده میشود و تمام اعتبار و قدرت سئو دامنه قدیمی به دامنه جدید منتقل میشود.
۳ – ریدایرکت از طریق تنظیمات رجیسترار دامنه (Domain Registrar)
اگر فقط یک دامنه ثبت کردهاید و هیچ هاستی ندارید، میتوانید از طریق تنظیمات رجیسترار دامنه (مانند GoDaddy، Namecheap و…) ریدایرکت دامنه را تنظیم کنید. اکثر ارائهدهندگان رجیسترار دامنه به شما امکان میدهند تا ترافیک دامنه خود را به دامنه دیگری هدایت کنید. برای این کار مراحل زیر را انجام دهید.
- وارد حساب کاربری خود شوید و به بخش مدیریت دامنه بروید.
- دامنهای که میخواهید redirect شود را انتخاب کنید.
- مقصد جدید (دامنهای که میخواهید کاربران به آن هدایت شوند) را وارد کنید.
- تغییرات را ذخیره کنید.
۴ – redirect از طریق DNS (ریدایرکت دامنه بدون هاست)
در برخی موارد، میتوانید از تنظیمات DNS دامنه خود برای تغییر مسیر استفاده کنید. این روش معمولاً در مواقعی استفاده میشود که شما به هاست دسترسی ندارید و میخواهید فقط از طریق تغییر تنظیمات DNS، دامنه را redirect کنید. در این روش، شما نیاز دارید که رکورد A یا CNAME را برای دامنه خود تغییر دهید تا به مقصد جدید هدایت شود.
نکات مهم برای ریدایرکت دامنه
۱ – پشتیبانگیری از سایت
قبل از هرگونه تغییر در تنظیمات دامنه، از سایت و تنظیمات آن پشتیبان بگیرید تا در صورت بروز هرگونه مشکل، بتوانید به نسخه قبلی بازگردید.
۲ – تنظیم ایمیلهای مرتبط با دامنه
اگر ایمیلهای کاری شما به دامنه قدیمی متصل هستند، حتماً فوروارد کردن ایمیلها را نیز به دامنه جدید تنظیم کنید تا ایمیلهای شما از دست نروند.
۳ – تأثیر بر سئو
ریدایرکت ۳۰۱ به موتورهای جستجو اعلام میکند که تغییر دامنه دائمی است و تمام لینکها و اعتبار دامنه قدیمی به دامنه جدید منتقل میشود، بنابراین تأثیر مثبتی بر سئو سایت شما خواهد داشت.
ریدایرکت دامنه یک راهکار بسیار مؤثر برای انتقال ترافیک از یک دامنه به دامنه دیگر است. با استفاده از روشهای مختلفی مانند ویرایش فایل .htaccess، تنظیمات هاست، یا تنظیمات رجیسترار دامنه، میتوانید بهسادگی این کار را انجام دهید و ترافیک و اعتبار سئو دامنه قدیمی خود را به دامنه جدید منتقل کنید.
نکاتی که باید هنگام تغییر مسیر آدرس صفحات (redirect) رعایت کنید
همانطور که گفتیم redirect اگر درست و اصولی انجام شود تاثیر منفی در سئو سایت ندارد؛ به همین دلیل توصیه میکنیم موارد زیر را رعایت کنید:
۱ – از نوع ریدایرکت مناسب استفاده کنید
نوع redirect خود را با توجه به هدفی که دارید انتخاب کنید. redirect شما موقتی است یا دائمی؟ با در نظر گرفتن هدفتان این موارد نوع و کد مورد نظر را انتخاب و اعمال کنید.
۲ – پروتکل http را به پروتکل https تغییر دهید
همانطور که گفتیم گوگل پروتکل HTTPS را به پروتکل HTTP ترجیح میدهد چون امنیت بیشتری دارد. سایتهایی که از پروتکل HTTPS استفاده میکنند در مقابل فیشینگ ایمنتر هستند و کاربران هم اکثرا این سایتها را برای بازدید انتخاب میکنند. با توجه به این مزیتها تغییر پروتکل http به https ضروری به نظر میرسد؛ زیرا با این کار تجربهٔ کاربر شما بهبود مییابد.
۳ – از HSTS استفاده کنید
بعد از استفاده از پروتکل HTTPS برای افزایش امنیت سایت امکانی دیگری در دسترس شما قرار میگیرد که به آن پروتکل HSTS گفتـه میشود. با استفاده از این امکان سایت شما در مقابل فیشینگ امنیت بیشتری پیدا میکند. این امنیت باعث اعتماد بیشتر کاربران به شما میشود.
۴ – از ریدایرکت متا رفرش استفاده نکنید
تاثیر این نوع از redirect روی سئو سایت دقیقا مشخص نیست؛ به همین دلیل نمیتوان به آن مانند تغییر مسیرهای HTTP اعتماد کرد. علاوهبر این همه مرورگرها از این تغییر مسیر پشتیبانی نمیکنند، یعنی ممکن است برخی کاربران با وجود تغییری که ایجاد کردهاید باز هم به صفحه ارور ۴۰۴ برسند.
صفحه ارور ۴۰۴ تاثیر منفی زیادی بر اعتبار سایت شما دارد. با توجه به این موضوع، در اغلب موارد استفاده از این نوع ریدایرکت توصیه نمیشود.
۵ – صفحات حذف شـده را به صفحات مرتبط ریدایرکت کنید
برای تجربه کاربری بهتر، صفحاتی که قصد حذف آنها را دارید به یک URL با موضوع مشابه تغییر مسیر دهید. redirect تصادفی و بدون هدف، تاثیر منفی برای سایت شما خواهد داشت. در شرایطی که صفحهای مشابه با موضوع صفحهٔ حذف شـده ندارید، بهتر است آن را به صفحه اصلی سایت ریدایرکت کنید.
۶ – یک زنجیره طولانی از ریدایرکت ایجاد نکنید
هر ریدایرکتی که بیش از دو صفحه داشتـه باشد، زنجیره در نظر گرفتـه میشود. تعداد مناسب یک زنجیره، سه صفحه است؛ یعنی صفحه A به B و صفحه B به C. هدف اصلی در هر تغییر آدرس سایت باید ارائه تجربه کاربری بهتر باشد. بنابراین باید از زنجیره تغییر مسیرهای زیاد و بیشازحد (بیش از دو بار جابهجایی) خودداری کنید. تغییر مسیرهای مکرر سرعت بارگذاری صفحات را کمتر میکند و این موضوع باعث از بین رفتن رضایت مخاطب میشود.
۷ – حلقه ریدایرکت ایجاد نکنید
حلقه ریدایرکت یعنی شما صفحه A را به B تغییر مسیر دادهاید و بعد از مدتی B را به C. حالا فراموش کردهاید که صفحه A ریدایرکت شـده است و C را به آن تغییر مسیر میدهید. به این صورت شما یک حلقه redirect درست کردهاید. در شرایط بدتر ممکن است چند حلقه redirect ایجاد کنید که به صورت پیچیده با هم ارتباط دارند. وجود حلقههای ریدایرکت در سایت باعث ایجاد صفحه ارور ۴۰۴ میشود.
حلقه ریدایرکت تاثیر منفی زیادی روی سئو سایت و تجربه کاربری دارد. زیرا وجود چنین حلقههایی علاوهبر اینکه سرعت سایت را کاهش میدهد، روی رتبه آن هم تاثیری منفی میگذارد. گوگل اعلام کرده است که این حلقه را به عنوان یک خطای صفحه ۴۰۴ در نظر میگیرد.
۸ – بعد از تغییر مسیر، لینکهای داخلی را بهروزرسانی کنید
بعد از تغییر مسیر یک صفحه به صفحه دیگر باید تمام لینکهای ورودی به آن را هم به صفحه جدید منتقل کنید. ابزارهای مختلفی برای شناسایی این لینکها وجود دارد که یکی از آنها اسکریمینگ فراگ است.
با استفاده از این ابزار، صفحه اول را آنالیز و لینکهای داخلی آن را شناسایی کنید. بعد از شناسایی تمام این لینکها را به صفحه جدید ارجاع دهید.
۹ – Redirect ها را بررسی و آزمایش کنید
به طور منظم، تغییر مسیرهای خود را زیر نظر داشتـه باشید تا در کوتاهترین زمان، ریدایرکتهای ناموفق را پیدا و اصلاح کنید. وجود ریدایرکتهای ناموفق در سایت شما باعث افت رتبه شما میشوند و تجربه کاربری خوبی ارائه نمیدهند. برای جلوگیری از ایجاد لینکهای شکستـه میتوانید ریدایرکتهای خود را با استفاده از افزونهها و ابزارهای آنلاین انجام دهید.
آنچه در این مقاله گفتیم
زمانی که کاربر به آدرس صفحهای وارد میشود که امکان دسترسی به آن ممکن نیست، شما باید او را بهصفحهای دیگر که موضوعی مشابه به صفحهٔ درخواستی کاربر دارد منتقل کنید؛ به این کار redirect میگویند. اگر redirect به درستی و طبق اصول انجام شود میتواند تاثیرات مثبتی در سرعت سایت شما و بهبود تجربهٔ کاربر داشتـه باشد، اما انجام اشتباه آن نتیجه عکس دارد.
برای پیشگیری از این اشتباهات، میتوانید از افزونههای مختلف استفاده کنید. استفاده از redirect درست، به شما کمک میکند تا بدون از دست دادن ترافیک یا اعتبار صفحات، محتوای خود را بهدرستی منتقل کنید. انواع ریدایرکتها مانند ۳۰۱، ۳۰۲، ۳۰۷ و ۳۰۸ بستـه به نیازهای خاص شما، برای تغییرات دائمی یا موقت صفحات استفاده میشوند. به عنوان یک قاعده کلی، ریدایرکت ۳۰۱ برای انتقال دائمی و ریدایرکت ۳۰۲ برای انتقال موقت توصیه میشود.
رند فیشکین (Rand Fishkin) بنیانگذار Moz میگوید: «ریدایرکتها نه تنها برای حفظ اعتبار صفحات بلکه برای اطمینان از اینکه کاربران همواره به محتوای درست دسترسی دارند، حیاتی هستند.»
نوشتـه شـده در تیم تحریریه نبض مارکتینگ
شاید برای شما هم سوال باشد
۱ – ریدایرکت چیست؟
زمانی که کاربر آدرس صفحهای از سایت شما وارد میکند، اما به جای آن صفحه به صفحهٔ دیگری منتقل میشود، redirect صورت گرفتـه است.
۲ – redirect چه زمانی استفاده میشود؟
زمانی که میخواهید دامنهٔ سایت را تغییر دهید، دو یا چند سایت را ادغام کنید، پروتکل http را به پروتکل https تغییر دهید یا زمانی که میخواهید صفحهای از سایتتان را حذف کنید.
۳ – ریدایرکت دامنه چیست؟
redirect دامنه به معنای هدایت تمامی ترافیک و کاربران از یک دامنه به دامنهای دیگر است. این روش معمولاً زمانی استفاده میشود که یک وبسایت به دامنه جدیدی منتقل میشود و میخواهید تمام بازدیدکنندگان بهطور خودکار به دامنه جدید هدایت شوند.
۴ – ریدایرکت ۳۰۷ چیست؟
ریدایرکت ۳۰۷ یک redirect موقت است که به مرورگرها اعلام میکند که صفحه بهطور موقتی به یک آدرس دیگر منتقل شـده است. برخلاف ۳۰۲، ریدایرکت ۳۰۷ روش درخواست (GET یا POST) را حفظ میکند و تغییر نمیدهد.
روشهای GET و POST دو نوع از متدهای ارسال درخواست به سرور در پروتکل HTTP هستند که برای تبادل اطلاعات بین مرورگر و سرور استفاده میشوند:
- روش GET: در این روش، اطلاعات درخواست شـده از سرور در URL قرار میگیرد. این متد معمولاً برای درخواستهای ساده و بازیابی اطلاعات از سرور استفاده میشود. اطلاعات ارسالی در URL نمایش داده میشوند و به همین دلیل برای ارسال دادههای حساس مناسب نیست.
- روش POST: در این روش، اطلاعات در بدنه (body) درخواست ارسال میشوند و در URL نمایش داده نمیشوند. این متد معمولاً برای ارسال اطلاعات حساس و پیچیده مانند فرمهای ثبتنام و ورود به سیستم استفاده میشود.
بهطور خلاصه، GET برای دریافت اطلاعات و POST برای ارسال اطلاعات استفاده میشود.
۵ – ریدایرکت ۳۰۱ چیست؟
ریدایرکت ۳۰۱ نوعی redirect دائمی است که به موتورهای جستجو و مرورگرها اعلام میکند که صفحه مورد نظر بهطور دائمی به یک آدرس جدید منتقل شـده است. این نوع ریدایرکت تمامی اعتبار و قدرت سئو صفحه قدیمی را به صفحه جدید منتقل میکند.
2 پاسخ
بسیار عالی
ممنون از توجه شما.