سئو تکنیکال را میتوان زیرمجموعه سئو داخلی دانست. مهمترین خواسته گوگل ارتباط بهینه کاربران با وبسایت است. در روند بهینه سازی وبسایت، سه فرآیند سئو داخلی، خارجی و تکنیکال دخیل هستند تا یک صفحه بهینه با استانداردهای گوگل برای کاربران ایجاد شود. در این مقاله قصد داریم به اصول فنی سئو تکنیکال (Technical SEO) بپردازیم. داشتن اطلاعات کافی در مورد جنبۀ فنی سئو سایت میتواند به معنای تفاوت بین یک سایت با رتبۀ بالا و سایتی باشد که اصلا رتبهای ندارد. سئو فنی آسان نیست، ولی ما به زبان ساده توضیح خواهیم داد که سئو تکنیکال چیست و هنگام کار بر روی قسمت فنی وبسایت خود، به چه چیزهایی باید توجه کنید.
بر خلاف باور اکثریت که فکر میکنند سئو تکنیکال کار سختی است، باید بگوییم که اصلا اینطور نیست. سئو تکنیکال شامل بهینهسازیهای ساده بوده که اگر رعایت شوند، علاوه بر ارتباط بهتر کاربر، رتبه خوبی نیز نصیب صفحات وبسایت میشود. اگر محتوای شما بینقص باشد اما خزندگان گوگل نتوانند آن را بررسی کنند، رتبه خوبی نخواهید گرفت. اینجاست که سئو تکنیکال وارد میشود. سئو فنی یکی از مهمترین بخشهای خدمات سئو است که باید رعایت شود.
سئو تکنیکال چیست؟
سئو تکنیکال یا سئو فنی، فرآیند بهینهسازی صفحات سایت از لحاظ عملکرد است تا موتورهای جستوجو سریعتر صفحات را بررسی و ایندکس کنند. سئو تکنیکال علاوه بر بهبود سرعت صفحات، تجربه کاربری بهتری را برای جستوجو گران رغم میزند. ساختن یک وبسایت سریعتر، با قابلیت خزیدن آسان و قابل درکتر برای موتورهای جستوجو از ارکان سئو تکنیکال است. در واقع سئو فنی بخشی از سئو داخلی است که بر بهبود عناصر وبسایت شما برای کسب رتبههای بالاتر تمرکز دارد. سئو تکنیکال یا سئو فنی یکی از مهمترین مراحل بهینهسازی صفحات وبسایت است. سئو تکنیکال به محتوا و کیفیت آن کاری ندارد. هدف اصلی سئو فنی، بهبود سرعت و ارتباط خزندههای گوگل با صفحات وبسایت است.
بنابراین، سئو فنی شامل تحلیلها، تحقیق درباره کلمات کلیدی، توسعه پروفایل بکلینک یا استراتژیهای شبکههای اجتماعی نمیشود. پس اهداف کلی سئو تکنیکال عبارتند از:
- روی جنبههای فنی وبسایت و بهینهسازی در سطح کد تمرکز دارد.
- هدف آن ارتقای قابلیت خزش و سلامت کلی فنی سایت است.
- به مسائلی مانند خطاهای متادیتا، لینکهای شکسته و معماری سایت میپردازد.
چرا سئو تکنیکال مهم است؟
سئو تکنیکال مانند تمامی مراحل بهینهسازی سایت، به بهبود رتبه صفحات کمک میکند. گوگل همواره به دنبال این بوده که بهترین نتایج را به کاربران خود نشان دهد. پس یک سایت را از همه لحاظ مورد بررسی قرار میدهد. سئو فنی باعث میشود گوگل صفحات یک سایت را بهتر و با دسترسی راحتتر مورد بررسی قرار دهد.
سئو تکنیکال علاوه بر اینکه دسترسی خزندههای گوگل به سایت را راحتتر میکند، باعث افزایش سرعت سایت نیز میشود. بنابراین، با بهبود جنبههای فنی، به موتورهای جستوجو کمک میکنید تا در سایت شما راحتتر بخزند و آن را درک کنند. اگر این کار را به خوبی انجام دهید، رتبه صفحات وبسایت شما به صورت قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
فراموش نکنید یک وبسایت باید در وهلۀ اول کاربرپسند باشد؛ یعنی سریع لود شود و به سهولت قابل استفاده باشد. بهمنظور بهبود عملکرد موتورهای جستوجو و تجربۀ کاربری، ایجاد یک پایۀ فنی قوی به شما کمک زیادی خواهد کرد. انجام سئو تکنیکال ضروری است، چونکه:
- سئو فنی یکی از اجزای مهم استراتژی کلی سئو است.
- سئو تکنیکال میتواند بر جایگاه شما در نتایج موتورهای جستوجو تأثیر بگذارد.
- سئو تکنیکال بر رفتار و تصمیمگیری بازدیدکنندگان سایت شما تأثیر میگذارد.
- سئو تکنیکال میتواند نرخ تبدیل و فروش سایت شما را تحت تأثیر قرار دهد.
- سئو تکنیکال به کسبوکار شما کمک میکند تا با رقبایی که از سئو بهره میبرند، رقابت کند.
- سئو تکنیکال بازگشت سرمایه شما از سئو را بهعنوان یک استراتژی بازاریابی دیجیتال به حداکثر میرساند. فعالیتهای دیگر سئو مانند تولید محتوا و لینکسازی زمانی که وبسایت دارای مشکلات فنی جدی باشد، بیاثر خواهند بود.
- مهارتهای متخصص سئو تکنیکال همیشه مورد نیاز است و آنها اغلب به عنوان پل فنی بین جنبههای مختلف سئو عمل میکنند.
- در صورت داشتن ساب دامین، سئو تکنیکال فرآیندی بسیار ضروری محسوب میشود.
چک لیست سئو تکنیکال
با انجام صحیح مراحل سئو تکنیکال، وبسایت شما برای خزنده های موتور جستوجو بهراحتی قابل بررسی میشود. سئو تکنیکال مناسب به موتورهای جستوجو کمک میکند تا بفهمند موضوع صفحات یک سایت در مورد چه چیزی است. سئو فنی همچنین از سردرگمی ناشی از محتواهای تکراری جلوگیری میکند و علاوه بر این، بازدیدکنندگان و موتورهای جستوجو با بنبستهای ناشی از لینکهای غیرفعال روبهرو نمیشوند. سئو تکنیکال تمام جنبههای فنی وبسایت شما که بر سئو تأثیر میگذارد از میزبانی و سرعت سایت گرفته تا نقشههای سایت XML و تگهای متا رباتها را پوشش میدهد. ویژگیهای مهم یک وبسایت که از نظر تکنیکال بهینه شده است را به شما خواهیم گفت.
۱ – سرعت بالا
بهبود سرعت بارگذاری صفحات، یکی از معدود استراتژیهای سئو تکنیکال است که میتواند به طور مستقیم بر رتبهبندی سایت شما تأثیر بگذارد. اما این بدان معنا نیست که یک سایت با بارگذاری سریع به طور ناگهانی شما را به رتبه های صفحه اول گوگل میرساند (برای این کار به لینک سازی نیاز دارید). اما بهبود سرعت بارگذاری سایت شما میتواند تأثیر قابل توجهی بر رتبه صفحه داشته باشد.
گوگل میداند صفحاتی که سرعت بارگذاری کمی دارند، تجربۀ کاربری خوبی ارائه نمیدهند و کاربران، صفحاتی را انتخواب میکنند که سریعتر بارگذاری شوند. بنابراین، یک وبسایت کند نسبت به سایتهای مشابه سریعتر، در رتبههای پایینتر SERP قرار میگیرد و ترافیک کمتری نیز دریافت خواهدکرد. از سال ۲۰۲۱، Page experience (تجربۀ کاربران از سرعت لود شدن صفحات وبسایت) رسما به یک فاکتور رتبهبندی گوگل تبدیل شده است. بنابراین داشتن صفحاتی با سرعت لود بالا، اهمیت زیادی پیدا کرده است.
امروزه صفحات وب باید سریع بارگذاری شوند. مردم بیحوصله هستند و نمیخواهند منتظر باز شدن صفحه بمانند. در سال ۲۰۱۶، تحقیقات نشان داد که اگر یک صفحه از وبسایت در عرض سه ثانیه بارگذاری نشود، ۵۳ درصد از کاربران موبایلی، وبسایت را ترک خواهند کرد؛ این آمار امروزه همچنان معتبر است.
امروزه محققان به این نتیجه رسیده اند که افزایش مدت زمان بارگذاری صفحه از ۱ تا ۵ ثانیه باعث افزایش ۹۰ درصدی نرخ پرش صفحه وبسایت میشود.
تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد که نرخ تبدیل تجارت الکترونیک به ازای هر ثانیۀ اضافی که طول بکشد تا یک صفحه بارگذاری شود، تقریباً ۰.۳٪ کاهش مییابد. بنابراین، اگر وبسایت شما کند باشد، مردم از شما ناامید شده و به سایت دیگری میروند و این به معنای از دست دادن ترافیک است. در این قسمت سه راه افزایش سرعت بارگذاری صفحات وبسایت را برای شما خواهیم گفت:
۱ – ۱ – تصاویر خود را فشرده کنید
تصاویر معمولا بزرگترین فایلها در یک صفحه وب هستند. با استفاده از ابزارهای بهینهسازی تصاویر مانند ShortPixel میتوانید حجم فایلهای آنها را کاهش دهید تا زمان بارگذاری آنها به حداقل برسد.
۱ – ۲ – فایلهای HTML، CSS و JavaScript را کوچکسازی کنید
کوچکسازی کاراکترهای غیرضروری و فضای خالی را از کد حذف میکند تا اندازه فایلها کاهش یابد که این کار زمان بارگذاری صفحه را بهبود میبخشد.
۱ – ۳ – از یک شبکه تحویل محتوا (CDN) استفاده کنید
یک CDN نسخههایی از صفحات وب شما را بر روی سرورهای سراسر جهان ذخیره میکند. سپس بازدیدکنندگان را به نزدیکترین سرور متصل میکند تا فاصله کمتری برای انتقال فایلهای درخواستی وجود داشته باشد.
۱ – ۴ – زمان بارگذاری رابدون CDN و با آن تست کنید
یکی از نتایج شگفتانگیز مطالعه ما در مورد سرعت صفحات این بود که استفاده از CDN با افزایش زمان بارگذاری همراه بود. این مورد احتمالاً به این دلیل است که بسیاری از CDNها به درستی پیکربندی نشدهاند.
بنابراین، اگر سایت شما از CDN استفاده میکند، پیشنهاد میشود سرعت سایت خود را با فعال یا غیرفعال کردن CDN در وبسایت webpagetest.org آزمایش کنید.
۱ – ۵ – حذف اسکریپت های شخص ثالث
اسکریپتهای شخص ثالث کدهایی هستند که از منابع خارجی به وبسایت شما اضافه میشوند و قابلیتهایی مثل نمایش تبلیغات، نظرسنجیها یا تحلیل ترافیک را فراهم میکنند. اما این اسکریپتها میتوانند سرعت بارگذاری سایت را کند کنند. هرچه تعداد این اسکریپتها بیشتر باشد، زمان لود شدن سایت نیز بیشتر خواهد شد.
برای افزایش سرعت سایت، بهتر است اسکریپتهای غیرضروری را حذف کنید. با این کار، زمان بارگذاری صفحات کمتر شده و تجربه کاربری بهبود مییابد. در نتیجه، رتبه سایت در نتایج جستوجو نیز بالاتر میرود.
۱ – ۶ – Manage plugins (مدیریت افزونهها)
افزونههای نصب شده بر روی سایت را مدیریت کنید. افزونههای منقضی شده و یا غیر اصل میتوانند سرعت وبسایت شما را کاهش دهند. همچنین در استفاده از افزونه، افراط نکنید. افزونههای بیشتر مساوی است با حجم بیشتر و در نهایت به کاهش سرعت وبسایت منجر میشود.
۱ – ۷ – Manage redirects (مدیریت تغییر مسیرها)
به طور کلی بهتر است تا زمانی که مجبور نشدهاید ریدایرکت انجام ندهید. به این دلیل که ریدایرکت باعث افزایش زمان بارگذاری یک صفحه میشود. اما تلاش را بر این بگداریم که ریدایرکتها بیشتر از یک یا دو لایه نشوند. چون در این صورت هم کاربر احساس نارضایتی میکند و هم گوگل رتبه وبسایت را کاهش میدهد.
۱ – ۸ – استفاده از ابزار GZIP برای فشرده سازی
GZIP، یک الگوریتم فشردهسازی است، با این تفاوت که تنها برای فشردهسازی صفحات وبسایت استفاده میشود. این الگوریتم باعث افزایش سرعت وبسایت میشود.
۲ – قابل کراول شدن توسط موتورهای جستوجو
موتورهای جستوجو از رباتها برای خزیدن یا اسپایدینگ (spider) وبسایت شما استفاده میکنند. رباتها با دنبال کردن لینکها، محتوای سایت شما را کشف میکنند. داشتن یک ساختار لینکدهی داخلی مناسب از مهم ترین مراحل سئو تکنیکال بوده و به رباتها کمک میکند تا محتوای مهم سایت شما را بهتر بشناسند.
با این حال، راههای بیشتری برای هدایت رباتها وجود دارد. به عنوان مثال، میتوانید آنها را از خزیدن در محتوای خاصی که نمیخواهید به آنجا بروند، بازدارید. همچنین میتوانید به آنها اجازه دهید یک صفحه را بخزند اما به آنها بگویید که این صفحه را در نتایج جستوجو نشان ندهند یا لینکهای موجود در آن صفحه را دنبال نکنند. در این بخش به روشهای بهبود خزیدن رباتهای گوگل میپردازیم.
۲ – ۱ – ساخت یک معماری سایت سازگار با SEO
ساختار سایت به نحوه لینکدهی صفحات درون سایت اشاره دارد. یک ساختار سایت موثر صفحات را به گونهای سازماندهی میکند که به رباتهای خزنده کمک کند محتوای سایت شما را به سرعت و به راحتی پیدا کنند.
برای این منظور، هنگام طراحی ساختار سایت، اطمینان حاصل کنید که همه صفحات تنها چند کلیک با صفحه اصلی فاصله دارند. در ساختار سایت فوق، تمام صفحات به صورت منطقی و در یک سلسلهمراتب سازماندهی شدهاند. صفحه اصلی به صفحات دستهبندی لینک میدهد و صفحات دستهبندی به صفحات فرعی و جداگانه سایت لینک میدهند.
این ساختار همچنین تعداد صفحات یتیم را کاهش میدهد. صفحات یتیم صفحاتی هستند که هیچ لینک داخلی به آنها اشاره نمیکند و یافتن آنها برای خزندهها و کاربران دشوار (یا گاهی غیرممکن) است.
۲ – ۲ – دارا بودن نقشۀ سایت XML
استفاده از نقشه سایت XML میتواند به گوگل کمک کند تا صفحات وبسایت شما را پیدا کند. نقشه سایت XML یک فایل است که فهرستی از صفحات مهم سایت شما را شامل میشود و به موتورهای جستوجو اعلام میکند که چه صفحاتی دارید و کجا میتوان آنها را یافت. این موضوع به ویژه در صورتی اهمیت دارد که سایت شما شامل تعداد زیادی صفحه باشد یا اینکه لینکهای بین صفحات به خوبی برقرار نباشد. نقشه سایت مسیر حرکت و خزیدن رباتهای گوگل را مشخص میکند تا به راحتی به تمامی صفحات دسترسی داشته باشند. معمولاً نقشه سایت شما در یکی از این دو آدرس URL قرار دارد:
yoursite.com/sitemap.xml
yoursite.com/sitemap_index.xml
پس از پیدا کردن نقشه سایت خود، آن را از طریق کنسول جستوجوی گوگل (Google Search Console) به گوگل ارسال کنید.
در حالت ایدهآل، یک وبسایت نیازی به نقشه سایت XML ندارد. اگر لینکسازی داخلی داشتـه باشید که همه محتواها را به خوبی به هم متصل کند، رباتها به نقشه نیاز نخواهند داشت. با این حال، همه سایتها ساختار مناسبی ندارند و داشتن نقشه سایت XML هیچ ضرری ندارد. بنابراین، توصیه میکنیم که یک نقشۀ سایت XML برای وبسایت خود داشته باشید تا از لحاظ سئو تکنیکال از وبسایتی بهینه برخوردار باشید.
۳ – فایل Robots.txt
با استفاده از فایل robots.txt میتوانید رباتها را در سایت خود هدایت کنید. این یک ابزار قدرتمند است که باید با دقت مورد استفاده قرار گیرد. همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، یک اشتباه کوچک ممکن است مانع از خزیدن رباتها در بخشهای مهم سایت شما شود.
گاهی اوقات، افراد ناخواسته فایلهای CSS و JS سایت خود را در فایل robots.txt مسدود میکنند. این فایلها حاوی کدهایی هستند که به مرورگرها میگوید که سایت شما چگونه باید باشد و چگونه کار میکند. در صورت مسدود شدن آنها، موتورهای جستوجو نمیتوانند تشخیص دهند که آیا سایت شما به درستی کار میکند یا خیر.
۴ – متا تگ robots
متا تگ robots کدی است که شما بهعنوان بازدیدکننده در صفحه نمیبینید. رباتها هنگام یافتن صفحه، متا تگها را میخوانند و متوجه خواهند شد که چه چیزی در صفحه وجود دارد یا باید با آن چه کاری انجام دهند.
اگر میخواهید رباتهای موتورهای جستوجو در یک صفحه بخزند، اما به هر دلیلی آن را در نتایج جستوجو نشان ندهند، میتوانید با متا تگ robots به آنها بگویید. با این متا تگ، میتوانید به آنها دستور دهید که در یک صفحه بخزند، اما لینکهای موجود در صفحه را دنبال نکنند.
۵ – حذف لینکهای شکسته
به لینکهایی که به هیچ صفحهای نمیرسند، لینکهای شکسته میگویند. کمی قبلتر گفتیم که وبسایتهای کند، برای کاربران خستهکننده هستند. چیزی که ممکن است برای بازدیدکنندگان آزاردهندهتر از یک صفحۀ کند باشد، فرود آمدن بر روی صفحهای است که وجود ندارد. اگر لینکی به صفحهای در سایت شما برسد که وجود نداشته باشد، کاربران با صفحۀ خطای ۴۰۴ مواجه میشوند.
علاوه بر این، موتورهای جستوجو نیز دوست ندارند این صفحات خطا را پیدا کنند و بیشتر از بازدیدکنندگان میخواهند که لینکهای به اصطلاح مرده را نبینند؛ زیرا موتورهای جستوجو هر لینکی که با آن مواجه شوند را دنبال میکنند، حتی اگر پنهان باشد.
برای جلوگیری از لینکهای شکسته، همیشه باید URL صفحه را هنگام حذف یا انتقال آن، تغییر مسیر دهید. در حالت ایدهآل، آن را به صفحهای که جایگزین صفحۀ قدیمی میشود هدایت کنید.
۶ – پرهیز از محتوای تکراری
اگر محتوای یکسانی در چندین صفحه از وبسایت خود داشته باشید، ممکن است موتورهای جستوجو گیج شوند. زیرا اگر این صفحات محتوای یکسانی را نشان دهند، کدامیک باید رتبۀ بالاتری داشته باشند؟ در نتیجه، آنها ممکن است به همۀ صفحات با محتوای یکسان رتبۀ پایینتری بدهند.
ممکن است بدون اینکه بدانید، محتوای تکراری داشته باشید. به دلایل فنی، URLهای مختلف میتوانند محتوای یکسانی را نشان دهند. این هیچ تفاوتی برای یک بازدیدکننده ندارد، اما موتور جستوجو، محتوای یکسانی را در دو URL متفاوت میبیند.
۷ – بررسی موارد امنیت
یک وبسایت که از نظر فنی بهینه شده یک وبسایت امن است. امروزه ایمنسازی وبسایت شما برای تضمین حفظ حریم خصوصی یک نیاز اساسی است. شما میتوانید کارهای زیادی برای ایمنسازی وبسایت (وردپرس) خود انجام دهید و یکی از مهمترین کارها پیادهسازی HTTPS است.
HTTPS تضمین میکند که هیچکس نمیتواند دادههای ارسال شده بین مرورگر و سایت را رهگیری کند. بنابراین اگر افراد وارد سایت شما شوند، امنیت آنها تضمین شده است. برای پیادهسازی HTTPS در سایت خود به گواهی SSL نیاز دارید. گوگل اهمیت امنیت را میداند و HTTPS را به یک سیگنال رتبهبندی تبدیل کرده است. وبسایتهای امنتر در نتایج جستوجو بالاتر از معادلهای ناامن خود هستند.
در اکثر مرورگرها بهراحتی میتوانید بررسی کنید که آیا وبسایت شما HTTPS است یا خیر. در سمت چپ نوار جستوجوی مرورگر خود، در صورت ایمن بودن، آیکون قفل را مشاهده خواهید کرد.
۸ – دادههای ساختار یافته
دادههای ساختار یافته به موتورهای جستوجو کمک میکند تا وبسایت، محتوا یا کسبوکار شما را بهتر درک کنند. با دادههای ساختار یافته، میتوانید به موتورهای جستوجو بگویید که چه نوع محصولی را میفروشید یا چه سفارشهایی را در سایت خود دارید. به علاوه، به شما این امکان را میدهد تا جزئیاتی در مورد آن محصولات ارائه دهید.
۹ – استفاده از hreflang برای وبسایتهای بینالمللی
اگر سایت شما بیش از یک کشور یا چندین کشور را هدف قرار میدهد که در آنها به یک زبان صحبت میشود، موتورهای جستوجو به کمک نیاز دارند تا بفهمند به کدام کشورها یا زبانهایی میخواهید دسترسی پیدا کنید. اگر به آنها کمک کنید، میتوانید وبسایت مناسب منطقۀ خود را در نتایج جستوجو به مردم نشان دهید. تگهای Hreflang به شما در انجام این کار کمک میکند. شما میتوانید از آنها برای تعیین کشور و زبانی که برای هر صفحه در نظر گرفته شده است استفاده کنید. این کار مشکل احتمالی محتوای تکراری را نیز حل میکند؛ یعنی اگر سایتهای ایالات متحده و انگلیس محتوای یکسانی را نشان دهند، گوگل میداند که برای مناطق مختلف نوشته شدهاند و محتوای تکراری محسوب نمیشوند.
آنچه در این مقاله گفتیم
در بنای یک ساختمان زیبا و معروف، نکته ای که باعث بقا و استحکام ساختمان میشود، ساختار فنی و تکنیکی آن است. در بهینه سازی وبسایت نیز، سئو تکنیکال عملکرد سایت را بهبود میدهد و به محتوا کاری ندارد. سرعت بارگذاری، سهولت بررسی صفحات برای گوگل و… همگی در سئو تکنیکال انجام میشود.
مثلا اگر سهوا اشتباهی را در جنبههای فنی سایت انجام دهید به کمک سئو تکنیکال میتوانید این مشکلات را رفع کنید. وبسایتهایی که به صورت مرتب و استاندارد صفحات خود را از لحاظ فنی بهبود میدهند، به مراتب رتبه بهتری نسبت به رقبا خواهند داشت همانطور که “جان مولر” (John Mueller)، متخصص سئو و تحلیلگر ارشد گوگل میگوید: “داشتن یک وبسایت سریع و کارآمد نه تنها برای سئو مهم است، بلکه تجربه کاربری بهتری را نیز فراهم میکند.”
نوشته شده در تیم تحریریۀ نبض مارکتینگ
شاید برای شما هم سوال باشد …
- سئو تکنیکال چیست؟
سئو فنی یکی از خدمات سئو به حساب میآید که وظیفهاش بهبود وضعیت فنی وبسایت است. با سئو تکنیکال موتورهای جستوجو بهتر میتوانند کارهایی که برای بهینهسازی وبسایت خود انجام میدهید را درک کنند.
- چرا سئو تکنیکال مهم است؟
سئو تکنیکال رتبۀ سایت در صفحۀ نتایج موتور جستوجو (SERP) را بهبود میدهد و باعث افزایش نرخ تبدیل میشود؛ همچنین روی رفتار بازدیدکنندگان سایت نیز تاثیر مثبت دارد.
- آیا سئو تکنیکال در رتبهبندی وبسایت تاثیرگذار است؟
بله؛ سایتهایی که به خوبی سئو فنی را انجام دادهاند ویژگیهایی دارند که آنها را از سایتهای مشابه متمایز میکند و گوگل با جایگاه بهتر در نتایج جستوجو به این سایتها پاداش میدهد.